Μηδαμινές παρενέργειες προκαλούν οι στατίνες

Μηδαμινές παρενέργειες προκαλούν οι στατίνες

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι στατίνες κατά της υψηλής χοληστερόλης έχουν μηδαμινές παρενέργειες, αφού οι ασθενείς παρουσιάζουν λιγότερα συμπτώματα απ’ ό,τι αν τους χορηγηθεί placebo (ψευδοφάρμακο). Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν επιστήμονες μελετώντας 80.000 ανθρώπους. Σύμφωνα με τα ευρήματά τους ελάχιστες παρενέργειες από αυτές που παρουσίασαν αποδίδονταν στις στατίνες. Οι ασθενείς που είχαν λάβει κάποιο ανενεργό χάπι, αντίθετα, εμφάνισαν περισσότερα συμπτώματα.

Στη Βρετανία περίπου επτά εκατ. άνθρωποι λαμβάνουν στατίνες για να ρίξουν τη χοληστερόλη τους και να καταπολεμήσουν τις καρδιακές παθήσεις. Σύμφωνα με το αγγλικό ΕΣΥ, μερικές από τις ελάχιστες παρενέργειες των σκευασμάτων είναι ναυτία, πονοκέφαλος ή αϋπνία. Πιο σοβαρές παρενέργειες είναι σπάνιες αλλά περιλαμβάνουν νεφρική ανεπάρκεια. Σύμφωνα με τους ερευνητές του Imperial College, που έκαναν τη μελέτη, μόνο ο κίνδυνος του διαβήτη ήταν αυξημένος. Οι συντάκτες της έρευνας, που δημοσιεύθηκε στο τελευταίο τεύχος της Ευρωπαϊκής Επιθεώρησης Προληπτικής Καρδιολογίας ζητούν από τους ελεγκτές να παράσχουν σαφείς ενδείξεις στους ασθενείς σχετικά με ενδεχόμενες παρενέργειες. «Ασθενείς και γιατροί χρειάζονται σαφείς, αξιόπιστες πληροφορίες για τα πλεονεκτήματα και τους κινδύνους προκειμένου να καταλήξουν σε ασφαλείς, ενημερωμένες αποφάσεις», αναφέρεται μεταξύ άλλων. Οι επιστήμονες αναγνωρίζουν ότι πολλοί ασθενείς που λαμβάνουν στατίνες έχουν αναφέρει παρενέργειες, διαψεύδοντας τα αποτελέσματα της μελέτης.

Τον περασμένο μήνα, το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας στη Βρετανία πρότεινε να χορηγούνται στατίνες σε εκατομμύρια περισσότερους ασθενείς στη χώρα, με στόχο την πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων. Στην οδηγία ζητείται από τους γιατρούς να μειώσουν στο μισό το όριο χοληστερόλης πάνω από το οποίο λαμβάνεται η απόφαση για χορήγηση του σκευάσματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή