Καταγράφηκαν τα πρώτα σκιρτήματα του Big Bang

Καταγράφηκαν τα πρώτα σκιρτήματα του Big Bang

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΟΣΤΩΝΗ. Κύματα βαρύτητας που εμφανίστηκαν στο Διάστημα αμέσως μετά τη Μεγάλη Εκρηξη (Big Bang) ανιχνεύθηκαν για πρώτη φορά από Αμερικανούς επιστήμονες, σε μια κολοσσιαίας σημασίας ανακάλυψη για την κατανόηση της γέννησης του σύμπαντος. Τα κύματα αυτά αποτελούν επιβεβαίωση μιας ταχείας μεγέθυνσης πριν από 14 δισ. χρόνια και παρέχουν μια πολυαναμενόμενη απάντηση στο τελευταίο αναπόδεικτο στοιχείο της γενικής θεωρίας της σχετικότητας του Αλβέρτου Αϊνστάιν, η οποία χρονολογείται εδώ και σχεδόν έναν αιώνα. «Η πρώτη άμεση απόδειξη κοσμικού πληθωρισμού» ανακοινώθηκε από ειδικούς στο Κέντρο Αστροφυσικής Σμιθσόνιαν του Χάρβαρντ. Η ανακάλυψη έγινε με τη βοήθεια τηλεσκοπίου που βρίσκεται στον Νότιο Πόλο και μετράει το αρχαιότερο φως στο σύμπαν. Αν επιβεβαιωθεί η ανακάλυψη από άλλους εμπειρογνώμονες, ορισμένοι εκτιμούν ότι θα έθετε σοβαρή υποψηφιότητα για βραβείο Νομπέλ.

Τα κύματα που κινούνται μέσω χώρου και χρόνου έχουν χαρακτηριστεί «τα πρώτα σκιρτήματα του Big Bang». Το εύρημά τους επαληθεύει την προσπάθεια σύζευξης της γενικής θεωρίας της σχετικότητας του Αϊνστάιν και της κβαντικής μηχανικής. «Η ανίχνευση του σήματος είναι ένας από τους σημαντικότερους στόχους της κοσμολογίας σήμερα. Μεγάλος όγκος δουλειάς και συνεργασιών οδήγησε σε αυτό το σημείο», ανέφερε ο Τζον Κόβατς, επικεφαλής του κοινού προγράμματος BICEP2 στο Κέντρο Αστροφυσικής Σμιθσόνιαν του Χάρβαρντ.

«Το σημείο στο οποίο βρίσκεται το τηλεσκόπιο στον Νότιο Πόλο είναι το εγγύτερο που μπορεί να βρεθεί κανείς στο Διάστημα ενώ πατάει στη Γη», εξήγησε ο Κόβατς. «Είναι ένα από τα ξηρότερα και διαυγέστερα σημεία της Γης, ιδανικό για την παρατήρηση ισχνών μικροκυμάτων από το Big Bang. Η ιδέα του πληθωριστικού σύμπαντος διατυπώθηκε το 1979 από τον νεαρό τότε φυσικό Αλαν Γκαθ, ο οποίος θεμελίωσε μια ριζοσπαστική εκδοχή για τη Μεγάλη Εκρηξη. Τριάντα πέντε χρόνια αργότερα, οι επιστήμονες βρίσκονται πλέον πολύ πιο κοντά σε αυτή την ιδέα που κι ο ίδιος ο Αλαν Γκαθ αμφέβαλλε ότι θα μπορούσε ποτέ να αποδειχθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή