Ρεύμα με ιπτάμενη ανεμογεννήτρια θα παίρνει πόλη της Αλάσκας

Ρεύμα με ιπτάμενη ανεμογεννήτρια θα παίρνει πόλη της Αλάσκας

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πόλη Φέρμπανκς στην Αλάσκα θα γίνει σε λίγους μήνες η πρώτη περιοχή στον κόσμο που καλύπτει ένα ποσοστό των αναγκών της σε ρεύμα με τη βοήθεια μιας ιπτάμενης ανεμογεννήτριας. Η ανεμογεννήτρια ονομάζεται BAT (Buoyant Airborne Turbine) και ανήκει στην αμερικανική εταιρεία Altaeros Energies, η οποία χρηματοδοτήθηκε από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας της Αλάσκας για να εγκαταστήσει την ΒΑΤ στη Φέρμπανκς. Η χρηματοδότηση προβλέπει τη δοκιμαστική λειτουργία της ανεμογεννήτριας στην πόλη για 18 μήνες, με προοπτική επέκτασης της συμφωνίας σε περίπτωση που η δοκιμή ολοκληρωθεί χωρίς προβλήματα.

Οι έλικες της BAT περιβάλλονται από ένα κυλινδρικό αερόστατο με ακτίνα 5 μέτρων, γεμάτο με αέριο ήλιο, χάρις στο οποίο η κατασκευή θα ανυψωθεί στα 300 μέτρα. Ετσι, θα αξιοποιεί το γεγονός ότι σε αυτό το υψόμετρο οι άνεμοι είναι 5 έως 8 φορές ισχυρότεροι απ’ ό,τι στο επίπεδο του εδάφους. Επομένως αναμένεται να παράγει διπλάσια ηλεκτρική ενέργεια από μια συμβατική ανεμογεννήτρια ίδιων διαστάσεων. Ενέργεια, που θα μεταφέρεται μέσω καλωδίων σε μία βάση στο έδαφος, η οποία παράλληλα θα συγκρατεί την ΒΑΤ στο σημείο που αιωρείται.

Η Φέρμπανκς είναι ιδανική για την πρώτη εμπορική δοκιμή της BAT, καθώς στην αραιοκατοικημένη Αλάσκα όλες οι πόλεις διαθέτουν αυτόνομο ηλεκτρικό δίκτυο, χωρίς να διασυνδέονται μεταξύ τους. Εξάλλου, η Altaeros Energies ανέπτυξε την ιπτάμενη ανεμογεννήτρια για να αντικαταστήσει τις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνουν ντίζελ. Στις μεγαλύτερες εκδοχές τους, τέτοιες μονάδες καλύπτουν τις ανάγκες σε ρεύμα απομονωμένων οικισμών ή ακόμη και ολόκληρων νησιών, ενώ μικρότερες γεννήτριες ηλεκτροδοτούν εξέδρες άντλησης πετρελαίου, ορυχεία και στρατιωτικές βάσεις.

Για όλες αυτές τις περιπτώσεις, η Altaeros Energies υποστηρίζει πως η ιπτάμενη ανεμογεννήτρια αποτελεί μια πιο «πράσινη» εναλλακτική λύση που ταυτόχρονα είναι και πιο οικονομική. Σύμφωνα με την αμερικανική εταιρεία, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από την ΒΑΤ θα στοιχίζει 0,18 δολάρια ανά κιλοβατώρα, αρκετά φθηνότερα από τα 0,35 δολάρια ανά κιλοβατώρα που είναι το κόστος για περιοχές όπως η Αλάσκα με τις τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται σήμερα. Επίσης, η ΒΑΤ θα μπορεί να μεταφερθεί άμεσα σε σημεία τα οποία έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές, για να παράσχει ρεύμα. Η Altaeros Energies «γεννήθηκε» στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), από τους Ανταμ Ρέιν και Μπεν Γκλας. Με ειδίκευση στην αεροναυπηγική, ο Ανταμ Ρέιν «δανείστηκε» στοιχεία από τη σχεδίαση των αερόστατων για την ανάπτυξη της ΒΑΤ, η οποία διαθέτει επίσης ηλεκτρονικά συστήματα ναυσιπλοΐας, ώστε να διατηρεί τις έλικές της συνεχώς στην καλύτερη δυνατή γωνία ως προς τον άνεμο, για τη μέγιστη απόδοση.

Η εταιρεία υποστηρίζει πως η «πρόβα τζενεράλε» στη Φέρμπανκς θα είναι η μεγαλύτερη διαφήμιση για την ΒΑΤ, ώστε σύντομα να πολλαπλασιαστούν οι εμπορικές εφαρμογές της. Αλλωστε, σύμφωνα με τους ιδρυτές της, η αγορά στην οποία απευθύνεται, και η οποία εν πολλοίς καλύπτεται σήμερα με ντιζελογεννήτριες, αγγίζει τα 17 δισ. δολάρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή