Q&A: Ποια η σχέση μεταξύ «καλού» χεριού, ποδιού και ματιού;

Q&A: Ποια η σχέση μεταξύ «καλού» χεριού, ποδιού και ματιού;

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η προτίμηση στο ένα χέρι ή πόδι σε σύγκριση με το άλλο είναι γνωστή ως πλευρικότητα και έχει μελετηθεί στους ανθρώπους κυρίως σε σχέση με τη γλωσσική τους ανάπτυξη. Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι δεξιόχειρες και η πλευρά αυτή του σώματος ελέγχεται από το αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου, το οποίο αποτελεί συνήθως το κέντρο της γλώσσας.

Ενώ συχνά στους δεξιόχειρες το «καλό» τους πόδι είναι επίσης το δεξί, κάτι τέτοιο δεν είναι τόσο ξεκάθαρο στην περίπτωση του ματιού. Για παράδειγμα, σε πρόσφατη έρευνα που έγινε στην Ινδία και τα αποτελέσματά της δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό The International Journal of Pharmaceutical and Biomedical Research, οι ερευνητές δεν εντόπισαν κάποιο συσχετισμό μεταξύ κυρίαρχου ματιού και κυρίαρχου χεριού.

Σε έρευνα που διεξήχθη το 1983 και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό The International Journal of Neuroscience, σε δείγμα 7.364 παιδιών διαπιστώθηκε ότι μόνο το 40% είχε προτίμηση στο ίδιο πόδι, χέρι και μάτι, ενώ το υπόλοιπο 60% εμφάνιζε 10 διαφορετικά μοτίβα προτίμησης.

Ενώ είναι σχετικά εύκολο να παρατηρήσει κάποιος ποιο είναι το κυρίαρχο χέρι ή πόδι σε έναν άνθρωπο, για να διαπιστώσουν ποιο είναι το κυρίαρχο μάτι οι ερευνητές χρειάστηκε να υποβάλουν τους συμμετέχοντες σε ένα απλό τεστ. Ζητήθηκε από τα παιδιά να κοιτάξουν και με τα δύο τους μάτια ένα αντικείμενο, το οποίο έχουν «καδράρει» με τα δάχτυλα των δύο τους χεριών κρατώντας τα χέρια μακριά από το σώμα τους. Αν τους κλείσουν στη συνέχεια το αριστερό μάτι και το αντικείμενο παραμείνει ορατό, τότε το δεξί μάτι του συμμετέχοντος είναι το κυρίαρχο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή