Δημιουργία ζωντανού μυός σε εργαστήριο

Δημιουργία ζωντανού μυός σε εργαστήριο

1' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ζωντανό μυ δημιούργησαν εργαστηριακά Αμερικανοί ερευνητές. Το αξιοσημείωτο του εγχειρήματος είναι ότι ο μυς που αναπτύχθηκε όχι μόνο μοιάζει και λειτουργεί σαν να είναι πραγματικός, αλλά μπορεί και να «αυτοϊαθεί». Οι ερευνητές του πανεπιστημίου Ντιουκ ελπίζουν ότι κάποια ημέρα θα μπορέσουν με αυτόν τον τρόπο να αποκαθιστούν τις μυϊκές βλάβες στον άνθρωπο. Επί του παρόντος, όμως, όλα τα πειράματα έγιναν σε ποντίκια.

Τα αποτελέσματα της εργασίας των Αμερικανών ερευνητών δημοσιεύονται στην επιστημονική επιθεώρηση Proceedings of The National Academy of Sciences. Οπως λένε οι επιστήμονες, η επιτυχία τους οφείλεται στο γεγονός ότι δημιούργησαν το τέλειο περιβάλλον για την ανάπτυξη του μυός: ίνες με την ικανότητα της σύσπασης οι οποίες αναπτύχθηκαν δίπλα σε μία δεξαμενή ανώριμων κυττάρων, γνωστών ως δορυφορικά κύτταρα, τα οποία έχουν τη δυνατότητα να αναπτυχθούν σε μυϊκό ιστό. Στα πειράματα που έγιναν, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ο μυς που κατασκεύασαν ήταν γερός και μπορούσε να αποκαταστήσει όποια βλάβη πάθαινε, όπως παραδείγματος χάρη όταν οι ερευνητές τον κατέστρεφαν με κάποια τοξίνη, χρησιμοποιώντας τα δορυφορικά κύτταρα. Οταν το μόσχευμα τοποθετήθηκε σε πειραματόζωα, αφομοιώθηκε θαυμάσια από τους περιβάλλοντες ιστούς και άρχισε να λειτουργεί ακριβώς όπως έπρεπε. Ο ερευνητής που πραγματοποίησε την έρευνα, ο δρ Νενάντ Μπουρσάκ, επισημαίνει ότι το επιτυχημένο εγχείρημα σηματοδοτεί μια πολύ ουσιαστική εξέλιξη στον τομέα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή