Ε.Ε.: Κοινές πολιτικές για εμβόλια, περίθαλψη μεταναστών και ηλεκτρονική υγεία

Ε.Ε.: Κοινές πολιτικές για εμβόλια, περίθαλψη μεταναστών και ηλεκτρονική υγεία

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ανάγκη συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα που αφορούν τις πολιτικές Υγείας στην Ευρώπη, διαπίστωσαν οι συμμετέχοντες στο άτυπο συμβούλιο υπουργών Υγείας της ΕΕ που ολοκληρώθηκε σήμερα στο Ζάππειο Μέγαρο, στο πλαίσιο της ελληνικής Προεδρίας.

Η κοινή προμήθεια εμβολίων για όλες τις χώρες της ΕΕ, η συνεργασία στην υγειονομική παρακολούθηση των μεταναστών, και η ανταλλαγή τεχνογνωσίας για την ηλεκτρονική υγεία είναι οι τρεις τομείς, στους οποίους υπάρχει μεγάλο περιθώριο συνεργασίας, διαπίστωσαν οι υπουργοί Υγείας.

'Οπως είπε ο Ευρωπαίος επίτροπος Υγείας Τ. Μποργκ, μέχρι το τέλος Ιουνίου αναμένεται να απαντήσουν τα κράτη μέλη εάν επιθυμούν να ενταχθούν στο προαιρετικό πρόγραμμα κοινής παραγγελίας εμβολίων, που θα έχει ως στόχο την εξοικονόμιση πόρων, αλλά και τη μεγαλύτερη ασφάλεια των πολιτών.

«Υπάρχουν χώρες που έχουν ακόμη κάποιες επιφυλάξεις για την κεντρική προμήθεια των εμβολίων και άλλες που ίσως χρειαστεί να το "περάσουν" από τα κοινοβούλια τους, αλλά εκτιμώ οτι τελικά οι περισσότερες θα συμφωνήσουν» ανέφερε ο κ. Μπόργκ.

Σε ότι αφορά την πολιτική υγείας της ΕΕ για τους μετανάστες έγινε σαφές, όπως είπε και ο 'Ελληνας υπουργός Υγείας Α. Γεωργιάδης, ότι δεν είναι ένα ζήτημα που αφορά την κάθε χώρα ξεχωριστά, καθώς τα κονδύλια που απαιτούνται εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες, όπως για παράδειγμα η γεωγραφική της θέση.

«Τα τελευταία χρόνια έχουν δαπανηθεί στη χώρα μας 150 εκατομμύρια ευρώ για την περίθαλψη των μεταναστών» επισήμανε ο κ. Γεωργιάδης, που αναφέρθηκε στις αποφάσεις του άτυπου συμβουλίου, σύμφωνα με τις οποίες είναι δικαίωμα κάθε μετανάστη, η πρόσβασή του στην υγεία, η ανάγκη για ειδικές υπηρεσίες περίθαλψης παιδιών και εγκύων, αλλά και καταγραφή συγκεκριμένων οδηγιών για νοσήματα.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Υγείας αναφερόμενος στη βιωσιμότητα των συστημάτων Υγείας, ανέφερε το παράδειγμα της μειώσης της φαρμακευτικής δαπάνης στην Ελλάδα, αλλά και το επιτυχημένο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, μέτρα που συνέβαλαν, όπως είπε, ώστε να εξοικονομηθούν χρήματα για τους ανασφάλιστους.

Από την πλευρά του, ο Α. Γεωργιάδης εξήγησε ότι στόχος είναι, άμεσα όλοι οι ανασφάλιστοι στη χώρα που ξεπερνούν τα 2 εκατομμύρια, να έχουν πρόσβαση όχι μόνο στις υπηρεσίες Υγείας αλλά και στα φάρμακα που χρειάζονται και υπεραμύνθηκε των μεταρρυθμίσεων, λέγοντας ότι «ο Βρετανός ομόλογος, μού είπε στο συμβούλιο κάτι που στη χώρα του θεωρείται αυτονόητο και εδώ ακόμα διαφωνούμε για το αν είναι σωστό ή λάθος. Αφορά τη χρήση των γενόσημων φαρμάκων. Στη Βρετανία είναι 83% και στη χώρα μας μόνο 20%, αυτό τα λέει όλα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή