Αργεντινόσαυρος, ο γίγας των δεινοσαύρων

Αργεντινόσαυρος, ο γίγας των δεινοσαύρων

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΞΦΟΡΔΗ. Εκτιμήσεις για το σωματικό βάρος 426 διαφορετικών ειδών δεινοσαύρων δημοσίευσε χθες το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, αποκαλύπτοντας ότι ο Αργεντινόσαυρος υπήρξε ο μεγαλύτερος απ’ όλους τους δεινοσαύρους.

Ο φυτοφάγος αυτός γίγαντας ζύγιζε 90 τόνους και έζησε πριν από 90 εκατομμύρια χρόνια στην Αργεντινή. «Ο Αργεντινόσαυρος είναι ο αδιαφιλονίκητος νικητής. Οι διαστάσεις του ήταν κολοσσιαίες», λέει ο επικεφαλής της μελέτης δρ Ρόζτερ Μπένσον, που κατέληξε στα συμπεράσματα αυτά αξιοποιώντας μαθηματικό τύπο, βασισμένο στο πάχος των οστών των ποδιών των δεινοσαύρων.

Η επιστημονική ομάδα της Οξφόρδης ενέταξε στη συγκριτική της μελέτη και πτηνά που εμφανίσθηκαν στη Γη πριν από 150 εκατομμύρια χρόνια, αποτέλεσμα εξέλιξης υποομάδας φτερωτών δεινοσαύρων.

Πτηνό με ονομασία Τσιλιάνα, μεγέθους σπουργιτιού, που έζησε στην Κίνα πριν από 120 εκατομμύρια χρόνια αναδείχθηκε ο μικρότερος δεινόσαυρος, με βάρος μόλις 15 γραμμαρίων.

Ο μεγαλύτερος σαρκοφάγος δεινόσαυρος ήταν ο Τυραννόσαυρος Ρεξ, με βάρος 7 τόνους, η επικράτηση του οποίου πάνω στον «εξάδελφό» του, τον ακόμη μεγαλύτερο Γιγαντόσαυρο, κατέστη δυνατή χάρη στις βελτιωμένες κυνηγετικές ικανότητες του πρώτου.

Η μελέτη ανέδειξε επίσης έναν μέχρι πρότινος άγνωστο δεινόσαυρο, ο οποίος εξασφάλισε το κωμικό προσωνύμιο «Πινόκιο Ρεξ» χάρη στο χαρακτηριστικό μακρύ του ρύγχος.

Η «θητεία» των δεινοσαύρων στη Γη δεν μπορεί παρά να χαρακτηρισθεί εντυπωσιακή. Εμφανίσθηκαν πριν από 228 περίπου εκατομμύρια χρόνια, κατά τη διάρκεια της Τριαδικής περιόδου, ενώ απέκτησαν τις γιγαντιαίες διαστάσεις τους κατά τη διάρκεια της Ιουρασικής, για να εξαφανισθούν στα τέλη της Κρητιδικής, πριν από 65 εκατομμύρια χρόνια. Μόνο τα πτηνά επέζησαν από την εξαφάνιση αυτή.

Χίλια είδη

Η μαζική αυτή εξαφάνιση, που προκλήθηκε από τη συντριβή μετεωρίτη στο σημερινό Μεξικό, σκότωσε τα περισσότερα ζωικά είδη, αφήνοντας όμως ζωντανά κάποια πτηνά.

Μέχρι στιγμής, παλαιοντολόγοι έχουν αναγνωρίσει περισσότερα από 1.000 είδη δεινοσαύρων, αν και για πολλά από αυτά τα μόνα υπάρχοντα στοιχεία προέρχονται από μικρά θραύσματα απολιθωμένων οστών.

Η μελέτη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης για τις διαστάσεις των δεινοσαύρων εξέτασε είδη, των οποίων σημαντικά τμήματα του σκελετού έχουν ανακαλυφθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή