Τα e-cigarettes βοηθούν στη διακοπή του καπνίσματος

Τα e-cigarettes βοηθούν στη διακοπή του καπνίσματος

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Εξήντα φορές μεγαλύτερες πιθανότητες έχουν να κόψουν το κάπνισμα όσοι καπνιστές επιλέγουν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, τα e-cigarettes, παρά με άλλα υποκατάστατα, όπως επιθέματα νικοτίνης ή τσίχλες ή ακόμη και τη δύναμη της θέλησης.

Ο επικεφαλής μεγάλης μελέτης σε 6.000 καπνιστές σε διάρκεια πέντε ετών, δρ Ρόμπερτ Ουέστ του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, υπογράμμισε τον σημαντικό ρόλο που μπορούν να παίξουν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα στη συρρίκνωση του αριθμού των καπνιστών και στον περιορισμό των θανάτων, που σχετίζονται με τον καπνό.

Σημαντικός παράγων

Εκτός από καρκίνο του πνεύμονα και άλλες χρόνιες αναπνευστικές παθήσεις, το κάπνισμα είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες εμφάνισης καρδιοαναπνευστικών παθήσεων, που σκοτώνουν κάθε χρόνο μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων από κάθε άλλη κατηγορία παθήσεων.

«Τα e-cigarettes θα μπορούσαν να βελτιώσουν σημαντικά τη δημόσια υγεία, χάρη στη σημαντική αποδοχή τους από το κοινό και τα τεράστια οφέλη που συνοδεύουν τη διακοπή του καπνίσματος», λέει ο δρ Ουέστ.

Η μελέτη έδειξε ότι 20% των καπνιστών που προσπάθησαν να διακόψουν το κάπνισμα με τη βοήθεια ηλεκτρονικών τσιγάρων ανέφεραν ότι σταμάτησαν να καπνίζουν συμβατικά τσιγάρα.

Αντίθετα, το ποσοστό αυτό ήταν μόλις της τάξης του 10,1% για όσους επέλεξαν υποκατάστατα όπως επιθέματα ή τσίχλες νικοτίνης.

Απ’ όσους στηρίχθηκαν αποκλειστικά και μόνο στη δύναμη της θέλησής τους για να σταματήσουν τη βλαβερή συνήθεια, 15,4% πέτυχαν τον σκοπό τους.

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα περιέχουν νικοτίνη, διεγερτική ουσία που αν και εθιστική, δεν θεωρείται ιδιαίτερα βλαβερή για την ανθρώπινη υγεία.

Οι συσκευές αυτές, παρότι κυκλοφορούν λίγα χρόνια στο εμπόριο, έχουν διχάσει την κοινή γνώμη. Αν και κάποιοι θεωρούν ότι τα e-cigarettes αποτελούν ένα καλό βοήθημα για τη διακοπή του καπνίσματος, άλλοι εκτιμούν ότι οι πρώην καπνιστές αντικαθιστούν απλά μία κακή συνήθεια, με μία άλλη.

Εκτίμηση του ΠΟΥ

Ειδικοί του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, όμως, εκτιμούν ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μπορούν να σημάνουν ακόμη και το οριστικό τέλος του καπνίσματος.

Ο δρ Ουέστ απαντά στους επικριτές της μελέτης, που υποστηρίζουν ότι τα στοιχεία για τις επιπτώσεις των ηλεκτρονικών τσιγάρων στην υγεία είναι ελάχιστα, λέγοντας ότι τα οφέλη της χρήσης υπερτερούν σαφώς έναντι των αποδεδειγμένων βλαβών του καπνού στην υγεία.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ο καπνός σκοτώνει το ήμισυ όσων τον χρησιμοποιούν, οδηγώντας κάθε χρόνο 6 εκατομμύρια καπνιστές στον θάνατο. Ο δρ Ουέστ επισημαίνει, τέλος, ότι το μεγαλύτερο ποσοστό επιτυχίας στη διακοπή του καπνίσματος, εμφανίζουν όσοι αναζητούν ιατρική βοήθεια ή ειδικευμένα κέντρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή