Εντυπωσιακή ηλιακή έκρηξη βιντεοσκόπησε δορυφόρος της ΝΑΣΑ (vd.)

Εντυπωσιακή ηλιακή έκρηξη βιντεοσκόπησε δορυφόρος της ΝΑΣΑ (vd.)

48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ένα εντυπωσιακό βίντεο, που καταγράφει την εκτίναξη στεμματικού υλικού (CME) από την Ήλιο, «ανέβασε» η ΝΑΣΑ στον ιστότοπό  της. Η έκρηξη συνέβη στις 9 Μαΐου, σχηματίζοντας ένα τεράστιο «πίδακα» από ηλιακό υλικό που άρχισε να «αναβλύζει» στο διάστημα με ταχύτητα 2,4 εκατ. χιλιομέτρων ανά ώρα.

Το βίντεο προέρχεται από το διαστημικό παρατηρητήριο IRIS, το οποίο εκτοξεύθηκε τον Ιούνιο του 2013 και διαθέτει επιστημονικά όργανα που επιτρέπουν την παρατήρηση των κατώτερων στρωμάτων της ηλιακής ατμόσφαιρας με πρωτόγνωρη λεπτομέρεια.

 

.embed-container { position: relative; padding-bottom: 56.25%; height: 0; overflow: hidden; max-width: 100%; height: auto; } .embed-container iframe, .embed-container object, .embed-container embed { position: absolute; top: 0; left: 0; width: 100%; height: 100%; }

Όπως αναφέρει η ΝΑΣΑ στην ιστοσελίδα της, είναι η πρώτη φορά που ο IRIS καταγράφει μια έκρηξη στεμματικού υλικού. Εξάλλου, η επιλογή της συγκεκριμένης ηλιακής περιοχής στην οποία θα επικεντρωθεί ο δορυφόρος πρέπει να προγραμματισθεί 24 ώρες νωρίτερα, επομένως η παρατήρηση μιας CME είναι σε κάποιο βαθμό και θέμα τύχης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή