Μπανάνα κατά της παιδικής θνησιμότητας

Μπανάνα κατά της παιδικής θνησιμότητας

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΑΜΠΕΡΑ. Ικανή να μειώσει δραστικά την παιδική θνησιμότητα και την τύφλωση των βρεφών στη Αφρική αποδείχθηκε γενετικά τροποποιημένη μπανάνα, η χρήση της οποίας θα επιτραπεί στο πλαίσιο ιατρικής μελέτης, προτού καταστεί βασικό είδος διατροφής για εκατομμύρια ανθρώπους.

Η τροποποιημένη μπανάνα, που δημιούργησαν Αυστραλοί επιστήμονες, διαθέτει αυξημένα επίπεδα βήτα-καροτίνης και προέρχεται από ειδικό είδος μπανάνας της Ανατολικής Αφρικής.

Το τροποποιημένο είδος θα κυκλοφορήσει στο εμπόριο στην Ουγκάντα, μέχρι το 2020, εφόσον οι κλινικές δοκιμές αποδείξουν τη διατροφική αξία της και την ικανότητά της να προκαλεί αυξημένη έκκληση βιταμίνης Α στον ανθρώπινο οργανισμό.

Η μπανάνα αυτή είναι ένας από σειρά γενετικά τροποποιημένων οργανισμών, που περιλαμβάνουν από την ποικιλία ρυζιού πλούσια σε βιταμίνη Α, μέχρι το κουνούπι με ικανότητα καταπολέμησης της ελονοσίας.

Οι οργανισμοί αυτοί μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του υποσιτισμού και των μεταδοτικών ασθενειών στον αναπτυσσόμενο κόσμο, όπως εξηγεί σε άρθρο της η βρετανική εφημερίδα «Independent».

Οι επικριτές τέτοιων μελετών, όμως, υποστηρίζουν ότι οι μακροπρόθεσμες συνέπειες της εισαγωγής της συγκεκριμένη ποικιλίας μπανάνας στη φύση είναι άγνωστες, τονίζοντας ότι το πρόβλημα του υποσιτισμού θα μπορούσε να αντιμετωπισθεί με τη βελτίωση των αγροτικών υποδομών και την προσφορά λιπασμάτων από τη Δύση.

Επιλεγμένα γονίδια

Η νέα ποικιλία διαθέτει επιλεγμένα γονίδια, ικανά να αυξήσουν τα επίπεδα βήτα-καροτίνης, ενώ η σάρκα του φρούτου έχει πορτοκαλί χρώμα, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε βήτα-καροτίνη, αντί του μπεζ της κοινής μπανάνας. Το ανθρώπινο σώμα μετατρέπει τη βήτα-καροτίνη σε βιταμίνη Α.

Την έρευνα χρηματοδοτεί το Ιδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς, που εξασφάλισε τις αναγκαίες άδειες για την αποστολή δέκα κιλών της «ελίτ» μπανάνας -όπως ονομάσθηκε από την ομάδα των δημιουργών της- για την πραγματοποίηση κλινικής μελέτης.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή