Αναζητούνται τρόποι ανάσχεσης του Εμπολα

Αναζητούνται τρόποι ανάσχεσης του Εμπολα

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι υπουργοί Υγείας έντεκα αφρικανικών κρατών συναντήθηκαν στην Ακρα της Γκάνας σε μια προσπάθεια να βρουν τρόπο για να ανακόψουν την επιδημία πυρετού Εμπολα. Μέχρι σήμερα έχουν χάσει τη ζωή τους 468 άτομα, ενώ συνολικά από τον φονικό ιό έχουν προσβληθεί 763 άνθρωποι. Τα περισσότερα από τα θύματα του αιμορραγικού πυρετού ήταν από τη Γουινέα όπου και πρωτοεμφανίστηκε η επιδημική εστία. Γρήγορα, όμως η επιδημία εξαπλώθηκε σε Λιβερία και Σιέρα Λεόνε.

Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας επιμένει ότι χρειάζεται να γίνουν δραστικές ενέργειες προκειμένου να ανακοπεί η εξάπλωση της νόσου. Ο Ντάνιελ Επστάιν, εκπρόσωπος του διεθνούς υγειονομικού οργανισμού, δήλωσε χαρακτηριστικά «ευελπιστούμε ότι θα λάβουμε αποφάσεις σχετικά με το πώς είναι δυνατόν να ενισχύσουμε τη διακρατική συνεργασία αλλά και τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται το νόσημα στις χώρες που έχουν πληγεί έτσι ώστε να ανακοπεί η εξάπλωση της επιδημίας. Χρειαζόμαστε μία δυναμική αντίδραση, ιδιαίτερα στις παραμεθόριες περιοχές όπου συνεχίζεται η εμπορική και κοινωνική δραστηριότητα ανάμεσα σε Γουινέα, Λιβερία και Σιέρα Λεόνε. Και αυτή δεν πρόκειται να σταματήσει».

Πάντως η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας επισημαίνει ότι είναι πολύ απίθανη η επιβολή ταξιδιωτικών περιορισμών, τουλάχιστον στο εγγύς μέλλον καθώς εκατοντάδες άνθρωποι διασχίζουν ξανά και ξανά τα σύνορα για να συναντήσουν συγγενείς και φίλους.

Ο Εμπολα είναι ένας αιμορραγικός πυρετός που μεταδίδεται με τα σωματικά υγρά του νοσούντος. Εμφανίζεται με υψηλό πυρετό, αδυναμία, μυαλγία, διάρροια και εμετούς. Συνήθως το 90% των προσβεβλημένων οδηγείται στον θάνατο, ενώ μέχρι σήμερα δεν υπάρχει εμβόλιο ή θεραπεία.

Επιβολή καραντίνας

Μέχρι στιγμής η μοναδική μέθοδος αντιμετώπισης της νόσου είναι η επιβολή καραντίνας στο άρρωστο έτσι ώστε να περιοριστεί η πιθανότητα έκθεσης άλλων ανθρώπων στον θανατηφόρο ιό. Οπως εξηγούν οι ειδικοί, οι κοινότητες που έχουν πληγεί από τη νόσο φοβούνται και αυτό αποτελεί σημαντική τροχοπέδη στην προσπάθεια αντιμετώπισης της επιδημίας. Τέλος ο δρ Μπαρτ Γιάνσενς, επικεφαλής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, τόνισε ότι τα κλιμάκια της οργάνωσης αντιμετωπίζονται με εχθρικότητα από τις τοπικές κοινωνίες, γεγονός που κάνει πολύ δύσκολο το έργο τους .

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή