Προτιμότερα τα ηλεκτροσόκ από την απραξία

Προτιμότερα τα ηλεκτροσόκ από την απραξία

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Η ενδοσκόπηση, η ονειροπόληση ή και η απλή βύθιση στις σκέψεις για μερικά λεπτά, χωρίς κανενός είδους περισπασμό, αποδεικνύεται ιδιαίτερα δύσκολη υπόθεση για τη μεγάλη πλειονότητα των ανθρώπων, υποστηρίζει μια αμερικανική έρευνα σύμφωνα με την οποία η μανιώδης χρήση των σύγχρονων γκάτζετ ίσως να αποτελεί συνέπεια μιας βιολογικής τάσης.

Η μελέτη που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα δείχνει ότι οι περισσότεροι εθελοντές, από τους οποίους ζητήθηκε να παραμείνουν μόνοι σε ένα δωμάτιο επί 15 λεπτά —το πολύ— χωρίς να κάνουν απολύτως τίποτα παρά μόνο να κάθονται και να σκέφτονται, διαπίστωσαν ότι η αποστολή που τους ανατέθηκε ήταν αβάσταχτη. Μάλιστα κάποιοι εθελοντές, κυρίως οι άνδρες, σε ένα από τα 11 πειράματα που έκαναν οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια, προτίμησαν να κάνουν στον εαυτό τους ελαφρά. . . ηλεκτροσόκ, παρά να κάθονται χωρίς να κάνουν τίποτα.

«Πολλοί άνθρωποι το βρίσκουν πολύ δύσκολο να χρησιμοποιούν το μυαλό τους για να διασκεδάζουν τον εαυτό τους, τουλάχιστον όταν τους το ζητούν να το κάνουν», είπε ο καθηγητής ψυχολογίας Τίμοθι Ουίλσον, ο επικεφαλής της έρευνας που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Science. «Στη σύγχρονη εποχή, με όλα αυτά τα γκάτζετ που διαθέτουμε, φαίνεται ότι γεμίζουμε κάθε ελεύθερη στιγμή μας με κάποιου είδους εξωτερική δραστηριότητα», πρόσθεσε.

Στην έρευνα συμμετείχαν περίπου 800 εθελοντές. Σε ορισμένα πειράματα μετείχαν μόνο νεαροί σπουδαστές, όμως στη συνέχεια οι επιστήμονες διεύρυναν το πεδίο τους και συμπεριέλαβαν και άλλους ενήλικες από την ίδια περιοχή. Μεταξύ άλλων, πήγαν σε μια εκκλησία και σε μια λαϊκή αγορά για να «στρατολογήσουν» εθελοντές απ' όλα τα κοινωνικά στρώματα και κάθε ηλικίας. Ο μεγαλύτερος ήταν 77 ετών. Όμως τα αποτελέσματα παρέμειναν τα ίδια: οι περισσότεροι, ασχέτως φύλου και ηλικίας, απεχθάνονταν να παραμένουν άπραγοι και μόνοι με τις σκέψεις τους.

Σε κάποια πειράματα, ζητήθηκε από τους φοιτητές εθελοντές να καθίσουν μόνοι σε ένα άδειο εργαστήριο και να μην κάνουν απολύτως τίποτα, παρά μόνο να σκέφτονται ή να ονειρεύονται, για 6 έως 15 λεπτά. Δεν τους επιτρεπόταν να έχουν μαζί τους κινητό τηλέφωνο, ραδιόφωνο, κάποιο βιβλίο ή γραφική ύλη, απλώς έπρεπε να μείνουν καθιστοί και. . . ξύπνιοι. Οι περισσότεροι ανέφεραν ότι δεν τους άρεσε καθόλου και δυσκολεύτηκαν πολύ να συγκεντρωθούν.

Οι ερευνητές ζήτησαν κατόπιν από φοιτητές και μεγαλύτερους σε ηλικία εθελοντές να κάνουν το ίδιο πράγμα στο σπίτι τους, όμως τα αποτελέσματα έμειναν τα ίδια. Μάλιστα, ορισμένοι από τους εθελοντές δεν μπόρεσαν να τηρήσουν τους κανόνες και χρησιμοποίησαν το τηλέφωνό τους ή έβαλαν μουσική.

Οι επιστήμονες σε άλλο πείραμα θέλησαν να διαπιστώσουν εάν οι εθελοντές θα προτιμούσαν ακόμη και να υποστούν κάτι δυσάρεστο παρά να βυθιστούν στις σκέψεις τους. Τους έκαναν έτσι ένα πολύ ελαφρύ ηλεκτροσόκ, έντασης που ισοδυναμούσε με στατικό ηλεκτρισμό. Κατόπιν τους έδωσαν 5 δολάρια και τους ρώτησαν εάν θα δέχονταν να ξοδέψουν τα χρήματα για να αποφύγουν ένα νέο ηλεκτροσόκ. Σε όσους ήταν πρόθυμοι να πληρώσουν, τους ζήτησαν να μείνουν μόνοι τους για 15 λεπτά και να σκεφτούν, όμως τους δόθηκε η δυνατότητα να κάνουν στο διάστημα αυτό ηλεκτροσόκ στον εαυτό τους, πιέζοντας απλώς ένα κουμπί. Πολλοί το έκαναν, ιδίως οι άνδρες: τα δύο τρίτα (οι 12 στους 18), έκαναν τουλάχιστον ένα ηλεκτροσόκ. Ένας υπέβαλε τον εαυτό του σε. . . 190 ηλεκτροσόκ. Το ένα τέταρτο των γυναικών (6 στις 24) έκαναν επίσης ένα ηλεκτροσόκ.

«Νομίζω ότι ήθελαν απλώς να ξεφύγουν από τη βαρεμάρα. Μερικές φορές ακόμη και μια δυσάρεστη εμπειρία είναι προτιμότερη από το μηδενικό ερέθισμα», εξήγησε ο Ουίλσον.

Μια άλλη ερευνήτρια, η Έριν Ουέστγκεϊτ του ίδιου πανεπιστημίου, ανέφερε ότι οι μανιώδεις χρήστες σύγχρονων συσκευών —ταμπλετών, κινητών τηλεφώνων ή λάπτοπ— δυσανασχετούσαν εξίσου με όσους δεν χρησιμοποιούν γκάτζετ όταν δεν έκαναν τίποτα απολύτως. «Η μανία μας με τα έξυπνα τηλέφωνα και τις οθόνες είναι ίσως το σύμπτωμα ενός προϋπάρχοντος προβλήματος και όχι η αιτία του προβλήματος. Και το πρόβλημα είναι πως είναι δύσκολο να μην κάνουμε τίποτα», τόνισε.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή