Q&A: Υπάρχουν τροφές ή ποτά που αν καταναλώσει κάποιος μπορεί να μειωθούν οι πιθανότητες να τον τσιμπήσουν κουνούπια;

Q&A: Υπάρχουν τροφές ή ποτά που αν καταναλώσει κάποιος μπορεί να μειωθούν οι πιθανότητες να τον τσιμπήσουν κουνούπια;

1' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Δυστυχώς, δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι μπορούμε να φάμε ή να πιούμε κάτι που θα μας κάνει λιγότερο… ελκυστικούς στα κουνούπια», λέει η Λόρα Χάρινγκτον, εντομολόγος και επικεφαλής του Τμήματος Εντομολογίας του Πανεπιστημίου Κορνέλ.

Ο αστικός μύθος που λέει ότι τρώγοντας σκόρδο προστατεύεσαι από τα τσιμπήματα δεν έχει ποτέ αποδειχθεί επιστημονικά, λέει η δρ. Χάρινγκτον. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν ενδείξεις ότι κάποια φαγητά και ποτά μπορούν να αυξήσουν τις πιθανότητες να μας τσιμπήσουν κουνούπια.

«Εχει αποδειχθεί ότι κάποια κουνούπια έλκονται από τη μυρωδιά του τυριού Limburger», λέει η Χάρινγκτον. Η ελκυστικότητά του εντοπίζεται στις χημικές ουσίες που εκλύονται από βακτήρια που βρίσκονται μέσα στο τυρί, τα ίδια βακτήρια που αναπτύσσονται και στις ανθρώπινες πατούσες, κάτι το οποίο μπορεί να εξηγεί γιατί πιθανόν τα κουνούπια έλκονται από τη μυρωδιά των ποδιών. Η κατανάλωση αλκοόλ επίσης μας κάνει πιο ελκυστικούς στα κουνούπια, προσθέτει η Χάρινγκτον.

Οι επιστήμονες θεωρούν σημαντικό να εντοπίσουν ποιους τσιμπούν και ποιους δεν τσιμπούν τα κουνούπια, γιατί κάτι τέτοιο θα είχε σημαντικές προεκτάσεις τόσο στον έλεγχο των εντόμων όσο και στην πρόληψη ασθενειών. «Τα κουνούπια έλκονται από 300 διαφορετικές ουσίες που εκλύονται από τους ανθρώπους», λέει η Χάρινγκτον. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται το διοξείδιο του άνθρακα, το γαλακτικό οξύ και η αμμωνία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή