Το Αλτσχάιμερ μπορεί να προληφθεί

Το Αλτσχάιμερ μπορεί να προληφθεί

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ένα στα τρία κρούσματα της νόσου Aλτσχάιμερ είναι δυνατό να προληφθεί, σύμφωνα με τελευταία έρευνα του πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, καθώς οι βασικοί παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση της νόσου τελικά μπορούν να μεταβληθούν εφόσον το θελήσουμε. Σύμφωνα με προηγούμενη μελέτη που δόθηκε στη δημοσιότητα το 2011, το ένα στα δύο κρούσματα μπορούν να προληφθούν. Η τελευταία, όμως, ερευνητική προσπάθεια έχει λάβει υπ’ όψιν και κάποιους παράγοντες που υπερκαλύπτονται μεταξύ τους.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η εργασία που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση The Lancet Neurology, οι παράγοντες κινδύνου που διευκολύνουν την εμφάνιση της νόσου είναι επτά: ο διαβήτης, η υπέρταση της μέσης ηλικίας, η παχυσαρκία στη μέση ηλικία, η έλλειψη σωματικής άσκησης, η κατάθλιψη, το κάπνισμα και η ελλειμματική εκπαίδευση.

Χρησιμοποιώντας μαθηματικά πρότυπα, οι επιστήμονες κατέληξαν ότι το ένα τρίτο των κρουσμάτων της εκφυλιστικής νόσου του εγκεφάλου οφείλεται σε παράγοντες που έχουν σχέση με την καθημερινότητά μας και κατά συνέπεια μπορούν να μετατραπούν, όπως, παραδείγματος χάρη, το κάπνισμα και η έλλειψη σωματικής άσκησης. Οι ερευνητές στη συνέχεια μελέτησαν με ποιον τρόπο ο περιορισμός των κακών μας συνηθειών θα μπορούσε να επηρεάσει μελλοντικά τα κρούσματα της νόσου. Ετσι, διαπίστωσαν ότι ο περιορισμός κάθε παράγοντα κινδύνου κατά 10% αρκεί για να προληφθούν μέχρι το 2050 περίπου εννιά εκατ. κρούσματα της νόσου. Σύμφωνα με υπολογισμούς που έχουν γίνει, μέχρι το 2050 θα ζουν σε ολόκληρο τον κόσμο 106 εκατ. πάσχοντες από Αλτσχάιμερ, δηλαδή θα έχει τριπλασιαστεί ο αριθμός τους από το 2010.

Η καθηγήτρια Κάρολ Μπράιν, του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, επισημαίνει ότι, αν και δεν υπάρχει καμία θεραπεία για τη γεροντική άνοια, είναι δυνατόν να περιορίσουμε τον κίνδυνο εμφάνισής της κάνοντας απλά βήματα. «Γνωρίζουμε κάποιους από αυτούς τους παράγοντες», επισημαίνει η ειδικός, «καθώς και τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να αντιμετωπιστούν. Αν, δηλαδή, αντιμετωπιστεί η έλλειψη φυσικής άσκησης, θα περιοριστούν τα ποσοστά παχυσαρκίας, υπέρτασης και διαβήτη και έτσι πολλοί άνθρωποι θα προστατευτούν από την εμφάνιση του Αλτσχάιμερ. Η καλή υγεία στην τρίτη ηλικία είναι κάτι από το οποίο έχουμε μόνο να κερδίσουμε».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή