Το Πεκίνο σχεδιάζει επιταχυντή σωματιδίων

Το Πεκίνο σχεδιάζει επιταχυντή σωματιδίων

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΕΚΙΝΟ. Τη δόξα του CERN εζήλωσε η Κίνα, που σχεδιάζει να δημιουργήσει στο έδαφός της, πιθανότατα σε συνεργασία με ξένους επιστήμονες, έναν τεράστιο επιταχυντή σωματιδίων μήκους 52 χιλιομέτρων. Ο κινεζικός επιταχυντής θα είναι σχεδόν διπλάσιος από εκείνον του CERN στα γαλλο-ελβετικά σύνορα, που έχει μήκος 27 χλμ. και είναι ο μεγαλύτερος στον κόσμο.

Σύμφωνα με το περιοδικό «Nature», το Πεκίνο εξετάζει την πιθανότητα να κατασκευάσει και ένα δεύτερο επιταχυντή επόμενης γενιάς, που θα κάνει συγκρούσεις πρωτονίων μεταξύ τους, πράγμα που, αν όντως γίνει πραγματικότητα, θα καταστήσει τη χώρα παγκόσμια «πρωτεύουσα» των επιταχυντών στο μέλλον.

Μέχρι σήμερα, οι επιταχυντές ήταν προνομιακό πεδίο έρευνας για την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Ομως η πρόταση της Κίνας προς τη διεθνή επιστημονική κοινότητα κερδίζει πλέον έδαφος και μπορεί τελικά να φέρει τη χώρα στο προσκήνιο της σωματιδιακής Φυσικής.

Ετοιμο έως το 2028

Οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Ενεργειών Υψηλής Ενέργειας (IHEP) του Πεκίνου προτείνουν την κατασκευή ενός τεράστιου υπόγειου δακτυλιοειδούς επιταχυντή 52 χλμ. έως το 2028, όπου θα γίνονται συγκρούσεις ηλεκτρονίων με ποζιτρόνια, κάτι που θα επιτρέψει τη μελέτη του σωματιδίου (μποζονίου) του Χιγκς με μεγαλύτερη ακρίβεια απ’ ό,τι είναι σε θέση να πετύχει ο επιταχυντής του CERN σήμερα. Το αρχικά προϋπολογιζόμενο κόστος για το νέο μηχάνημα είναι 3 δισεκατομμύρια δολάρια και θα καλυφθεί πιθανότατα χωρίς την παραμικρή ξένη βοήθεια, αλλά αποκλειστικά με κινεζικά κεφάλαια. Από την άλλη, Eυρωπαίοι, Αμερικανοί και άλλοι ερευνητές κάνουν τα δικά τους προχωρημένα σχέδια για ένα νέο ακόμη ισχυρότερο επιταχυντή πρωτονίων από τον τωρινό στο CERN, κάτι όμως που δεν αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί πριν από το 2035. Στο μεταξύ, όμως, οι Κινέζοι θα ήθελαν να θέσουν σε λειτουργία τον δικό τους επιταχυντή ηλεκτρονίων-ποζιτρονίων και, στη συνέχεια, θα θέσουν υποψηφιότητα για να δημιουργήσουν στις ίδιες εγκαταστάσεις και τον σούπερ-επιταχυντή πρωτονίων-πρωτονίων. Καθώς είναι πολύ πιθανό ότι παγκοσμίως μόνο ένα τέτοιο πανάκριβο μηχάνημα θα κατασκευαστεί, η Κίνα θέλει να έχει τον πρώτο λόγο.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή