Αυξημένος ο κίνδυνος διαβήτη για όσους εργάζονται σε εναλλασσόμενες βάρδιες

Αυξημένος ο κίνδυνος διαβήτη για όσους εργάζονται σε εναλλασσόμενες βάρδιες

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Όσοι κάνουν κάποια δουλειά που έχει βάρδιες, εργαζόμενοι έτσι σε διαφορετικές ώρες του 24ώρου -και τα βράδια- κινδυνεύουν να εμφανίσουν διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με μια νέα κινεζική επιστημονική έρευνα. Περισσότερο κινδυνεύουν οι άνδρες, σε σχέση με τις γυναίκες, καθώς και όσοι έχουν τις συχνότερες εναλλαγές στο ωράριο της βάρδιάς τους.

      Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας της Χουατσόνγκ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό επαγγελματικής και περιβαλλοντικής ιατρικής "Occupational and Environmental Health", σύμφωνα με το BBC και τη βρετανική «Ιντιπέντεντ», αποδίδουν το πρόβλημα στο γεγονός ότι όσο περισσότερο διαταράσσεται το βιολογικό "ρολόι" ενός ανθρώπου, τόσο αυτό αυξάνει την πιθανότητα παχυσαρκίας, ορμονικών-μεταβολικών διαταραχών και προβλημάτων στον ύπνο. Όλοι αυτοί είναι παράγοντες κινδύνου για ανάπτυξη διαβήτη.

     Σε προχωρημένη μορφή, ο διαβήτης μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές, όπως απώλεια όρασης, έμφραγμα ή εγκεφαλικό, βλάβες στα νεύρα κ.α. Προηγούμενες μελέτες σε εργαστήρια ύπνου έχουν δείξει ότι αν κανείς κοιμάται τις "λάθος" ώρες μέσα στο 24ωρο, αρχίζει να εμφανίζει διαβήτη μέσα σε διάστημα μόνο λίγων εβδομάδων.

      Οι κινέζοι ερευνητές ανέλυσαν από τα ιατρικά αρχεία στοιχεία για 226.652 ανθρώπους από τους οποίους περίπου 14.600 είχαν διαβήτη. Όπως διαπίστωσαν, οι εργαζόμενοι σε βάρδιες (αστυνομικοί, πυροσβέστες, γιατροί και νοσηλευτές, εργάτες κ.α.) είναι κατά μέσο όρο 9% πιο πιθανό να αναπτύξουν διαβήτη, σε σχέση με όσους δουλεύουν τις συνηθισμένες πρωινές ώρες, ενώ ειδικά για τους άνδρες ο κίνδυνος είναι αυξημένος κατά 37%. Όταν κάποιος εργάζεται συχνά σε ακανόνιστες βάρδιες (και όχι σε συγκεκριμένες εναλλασσόμενες ώρες), τότε ο κίνδυνος αυξάνει ακόμη περισσότερο, κατά 42%.

      Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι όσο περισσότερο κανείς τρώει αργά τα βράδια, τις ώρες της δουλειάς του, τόσο αυξάνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας και διαβήτη. Συνεπώς, οι εργαζόμενοι σε βάρδιες κατ' εξοχήν πρέπει να κάνουν υγιεινή διατροφή και να ασκούνται σωματικά, όποτε μπορούν. Εκτός από τον διαβήτη, παλαιότερες έρευνες έχουν συσχετίσει την εργασία σε βάρδιες (και νυχτερινές) με αυξημένη πιθανότητα και για άλλα προβλήματα υγείας, όπως πεπτικές διαταραχές, ορισμένες μορφές καρκίνου και καρδιαγγειακά προβλήματα. Περίπου 380 εκατ. άνθρωποι αναμένεται να έχουν διαβήτη έως το 2025 στη Γη, γεγονός που σημαίνει ότι πρόκειται για ένα πρόβλημα όλο και πιο σοβαρό από άποψη δημόσιας υγείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή