Καλή υγεία ακόμη και με επτάλεπτο τρέξιμο

Καλή υγεία ακόμη και με επτάλεπτο τρέξιμο

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επτά λεπτά τρεξίματος καθημερινά μπορούν να σώσουν ζωές, αφού μειώνουν αισθητά την πιθανότητα θανάτου από κάποιο καρδιακό νόσημα, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of the American College of Cardiology. Τα ευρήματα των μελετητών προέκυψαν από μία έρευνα στην οποία συμμετείχαν 55.000 άτομα και αποδεικνύουν ότι η άσκηση και η διατήρηση της καλής υγείας δεν είναι απαραίτητα χρονοβόρες δραστηριότητες.

Επί δεκαπέντε χρόνια

Οι Αμερικανοί ερευνητές παρακολούθησαν για διάστημα δεκαπέντε ετών άτομα ηλικίας μεταξύ των δεκαοκτώ και των εκατό ετών. Κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής της έρευνας απεβίωσαν περισσότεροι από τρεις χιλιάδες συμμετέχοντες εκ των οποίων οι 1.217 πέθαναν από αίτια που συνδέονται με καρδιακά νοσήματα. Τα άτομα που πήγαιναν για τρέξιμο συστηματικά αποτελούσαν λιγότερο από το ένα τέταρτο των συμμετεχόντων και παρουσίασαν 30% λιγότερο κίνδυνο θανάτου απ’ όλα τα αίτια και 45% λιγότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιακό νόσημα σε σύγκριση με εκείνους που δεν έτρεχαν. Επίσης, οι «δρομείς» της έρευνας παρατηρήθηκε ότι έζησαν κατά μέσο όρο 3 χρόνια περισσότερο.

Το τρέξιμο για λιγότερο από 51 λεπτά την εβδομάδα -ή επτά λεπτά την ημέρα- ωφελεί την υγεία μας στον ίδιο βαθμό με το τρέξιμο για περισσότερες από τρεις ώρες την εβδομάδα. «Από τη στιγμή που ο χρόνος αποτελεί το κύριο εμπόδιο για τη συμμετοχή σε φυσική δραστηριότητα, η έρευνα μπορεί να κινητοποιήσει περισσότερους ανθρώπους να αρχίσουν το τρέξιμο και να συνεχίσουν να τρέχουν για να επεκτείνουν τη διάρκεια ζωής τους», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας δρ Ντακ-Τσουλ Λι του κρατικού πανεπιστημίου της Αϊόβα.

«Η προστασία του εαυτού μας από παθήσεις που αλλάζουν τη ζωή του ασθενούς, όπως η καρδιακή προσβολή και το εγκεφαλικό, πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα όλων μας», τόνισε ο Κρίστοφερ Αλεν του British Heart Foundation. Σύμφωνα με τον ίδιο, η εν λόγω μελέτη υπογραμμίζει το γεγονός ότι κάθε φυσική δραστηριότητα είναι ένα βήμα υπολογίσιμο προς τη διατήρηση της καλής υγείας της καρδιάς μας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή