Μακροζωία με 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών

Μακροζωία με 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Nαι στις πέντε μερίδες φρούτα και λαχανικά στο ημερήσιο σιτηρέσιο υποδεικνύει νέα μελέτη η οποία, ωστόσο, διαπιστώνει ότι η ωφέλεια για την υγεία σας δεν πρόκειται να αυξηθεί εφόσον αποφασίσετε να ξεπεράσετε αυτές τις πέντε μερίδες που πρέπει να τρώτε καθημερινά.

Η νέα ανάλυση 16 παγκόσμιων ερευνών υπέδειξε ότι πράγματι για κάθε μερίδα φρούτων ή λαχανικών που προσθέτουμε στην καθημερινή μας διατροφή περιορίζεται ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου. Ωστόσο, δεν υπάρχει περαιτέρω μείωση αυτού του κινδύνου εφόσον ξεπεραστούν οι πέντε μερίδες. Η μελέτη δημοσιεύεται στο τελευταίο τεύχος της ιατρικής επιθεώρησης The British Medical Journal. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο παρελθόν πολλοί επιστήμονες είχαν απευθύνει έκκληση να αυξηθεί η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών σε επτά μερίδες ημερησίως.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τα αποτελέσματα μελετών από τις ΗΠΑ, την Ασία και την Ευρώπη στις οποίες συμμετείχαν 833 χιλιάδες άνθρωποι, εκ των οποίων οι 56 χιλιάδες απεβίωσαν κατά τη διάρκεια της μελέτης. Ερευνητές από Κίνα και ΗΠΑ διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση περισσότερων φρούτων και λαχανικών συνδέεται με μικρότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου απ’ οποιοδήποτε αίτιο και κατά κύριο λόγο από καρδιαγγειακά νοσήματα.

Ο μέσος κίνδυνος πρόωρου θανάτου περιορίστηκε κατά 5% για κάθε παραπάνω μερίδα φρούτων και λαχανικών μέχρι τις πέντε μερίδες ημερησίως αλλά όχι όταν οι μερίδες είναι περισσότερες.

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι προηγούμενη μελέτη που πραγματοποιήθηκε στη Βρετανία διαπίστωσε ότι η κατανάλωση επτά μερίδων φρούτων και λαχανικών σε καθημερινή βάση ήταν μια πιο υγιεινή επιλογή από την κατανάλωση μόνο πέντε μερίδων τέτοιων τροφίμων. Ωστόσο, η δρ Οϊνλόλα Οϊεμπόντε, συντονίστρια εκείνης της μελέτης, του University College του Λονδίνου επισημαίνει ότι και οι δύο μελέτες υποδεικνύουν ότι η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας φρούτων και λαχανικών περιορίζει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου. «Η μελέτη υποδεικνύει ότι δεν υπάρχει περαιτέρω ωφέλεια αν ξεπεραστούν οι πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών ημερησίως αλλά πιθανώς τη μεγαλύτερη ωφέλεια να την καταγράψαμε στην ομάδα των συμμετεχόντων που κατανάλωνε από πέντε μέχρι επτά μερίδες φρούτα και λαχανικά σε καθημερινή βάση» κατέληξε η ερευνήτρια.

Τέλος η δρ Βικτόρια Τέιλορ, διατροφολόγος της Βρετανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, επισημαίνει ότι μόνο το 30% των ενηλίκων και το 41% των ηλικιωμένων καταναλώνει τη συνιστώμενη ποσότητα φρούτων και λαχανικών.

Εκτός οι πατάτες

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας είναι αυτή που εξέδωσε οδηγία για την κατανάλωση πέντε μερίδων φρούτων και λαχανικών καθημερινά. Οπως λένε οι ειδικοί οι πέντε μερίδες πρέπει να μας προσφέρουν ποικιλία και νοστιμιά. Ωστόσο, δεν θα πρέπει να συνυπολογίζονται στις πέντε μερίδες οι πατάτες και η κασάβα, καθώς κυρίως προσφέρουν άμυλο στη διατροφή μας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή