Βίαια βιντεοπαιχνίδια ωθούν σε επιθετικότητα

Βίαια βιντεοπαιχνίδια ωθούν σε επιθετικότητα

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αμεση σύνδεση ανάμεσα στα βίαια ηλεκτρονικά παιχνίδια, την εγκληματικότητα και την κατάχρηση αλκοόλ ισχυρίζονται ότι εντόπισαν Αμερικανοί επιστήμονες του Dartmouth College. Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύθηκε εχθές, τα βιντεοπαιχνίδια με βίαιες εικόνες που αναδεικνύουν χαρακτήρες με αντικοινωνική συμπεριφορά μπορούν να προκαλέσουν την αύξηση του κινδύνου να εκδηλώσει ένας έφηβος εγκληματική συμπεριφορά, να αρχίσει το κάπνισμα ή την κατάχρηση αλκοόλ. Επίσης, οι επιστήμονες τόνισαν ότι μπορεί να επηρεαστεί η εικόνα που έχει ο έφηβος για τον εαυτό του. Η σχετική έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Personality and Social Psychology.

Για τη διεκπεραίωση της μελέτης επιλέχθηκαν τυχαία πέντε χιλιάδες Αμερικανοί έφηβοι, οι οποίοι απάντησαν τηλεφωνικώς σε ερωτήσεις. Ανάμεσα στα στοιχεία που εξετάστηκαν ήταν η χρήση τριών βίαιων παιχνιδιών που παρουσιάζουν με θετικό τόνο τη βιαιότητα – το «Grand Theft Auto», το «Manhunt» και το «Spiderman», ανάμεσα σε άλλα παιχνίδια που έχουν κριθεί κατάλληλα μόνο για ενηλίκους. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, εντοπίστηκε μία σχέση αιτιότητας ανάμεσα στα παιχνίδια αυτής της φύσεως και τις αλλαγές σε μία ευρεία κλίμακα συμπεριφορών μεγάλης επικινδυνότητας. «Αυτό συμβαίνει, σε κάποιον βαθμό, λόγω αλλαγών στην προσωπικότητα των χρηστών, τις συμπεριφορές τους και τις αξίες τους, που τους καθιστούν περισσότερο επαναστατικούς και τους ωθούν στο να αναζητούν περισσότερο τις δυνατές συγκινήσεις», γράφει η μελέτη.

Και πιο πέρα

Η πρόσφατη έρευνα του ιδρύματος δεν είναι η πρώτη που αναδεικνύει τη σχέση βίαιων ηλεκτρονικών παιχνιδιών και επιθετικής συμπεριφοράς. Οπως υπογράμμισε, ωστόσο, ο καθηγητής Παιδιατρικής και συνεργάτης στη συγγραφή της έρευνας Τζέιμς Σάρτζεντ, η παρούσα μελέτη «είναι σημαντική επειδή είναι η πρώτη που υπονοεί ότι η επίδραση των βίαιων ηλεκτρονικών παιχνιδιών μπορεί να επεκταθεί πολύ πιο πέρα από την εκδήλωση επιθετικότητας στην κατάχρηση ουσιών, την επικίνδυνη οδήγηση και την επικίνδυνη σεξουαλική συμπεριφορά». Ο επικεφαλής της έρευνας Τζέι Χουλ τόνισε ότι η ταύτιση με αντικοινωνικούς χαρακτήρες μπορεί να αποβεί μοιραία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή