Ρομπότ νέας γενιάς σε ρόλο κλητήρα ξενοδοχείων

Ρομπότ νέας γενιάς σε ρόλο κλητήρα ξενοδοχείων

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 

Σκεφτείτε κάτι σαν το συμπαθητικό αδερφάκι του «Εξολοθρευτή». Σε ένα λόμπι ξενοδοχείου, απέναντι από την επιχειρηματική έδρα της Apple, στο Κουπερτίνο της Καλιφόρνια, ένας υπάλληλος γραφείου τοποθετεί ένα ξυραφάκι στο καλάθι ενός ρομπότ ύψους ενός μέτρου και στη συνέχεια πληκτρολογεί τον αριθμό δωματίου. Το ρομπότ, ονόματι Botlr, αναγνωρίζει την εντολή και κατευθύνεται προς τον ανελκυστήρα και τον τελικό του προορισμό.

Στις 20 Αυγούστου, το ξενοδοχείο Aloft θα ξεκινήσει τις δοκιμές του ρομπότ-κλητήρα, ενός τροχοφόρου οχήματος παροχής υπηρεσιών που έχει στόχο τη μεταφορά αντικειμένων από τη ρεσεψιόν στα δωμάτια των πελατών. Το Botlr είναι το τελευταίο δείγμα μιας νέας γενιάς ρομπότ, όπως το αυτοκινούμενο όχημα της Google, το ρομπότ παροχής υλικών σε νοσοκομεία της Aetheon και το Caddytrek, το ηλεκτρικό όχημα για μπαστούνια του γκολφ.

Τα πρώτα αυτά ρομποτικά βήματα προς την καθημερινή ζωή έχουν οδηγήσει σε μια σειρά φιλοσοφικών ερωτημάτων: Ποιες είναι οι συνέπειες μιας πιο έξυπνης από μας τεχνητής νοημοσύνης, σαν αυτήν που έχουμε δει σε ταινίες όπως το Her και Transcendence; Και πώς το νέο στάδιο αυτοματοποίησης των μηχανών έχει ως αποτέλεσμα την εξάλειψη νέων θέσεων εργασίας;

Η αλυσίδα ξενοδοχείων Aloft και η Savioke, η εταιρεία start-up με έδρα τη Σίλικον Βάλεϊ που σχεδίασε το Botlr, επιμένουν ότι δεν βλέπουν τον αυτοματισμό ως εργαλείο περικοπής θέσεων εργασίας. Διατείνονται ότι απλώς ανανεώνουν την υιοθέτηση νέας τεχνολογίας από τη μικρή αλυσίδα ξενοδοχείων, ελπίζοντας ταυτόχρονα να ενισχύσουν την αποτελεσματικότητα. «Βλέπω το συγκεκριμένο ρομπότ στο πλαίσιο της βελτίωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πελάτες μας», εξηγεί ο Μπράιν Μαγκίνες, αντιπρόεδρος της Starwood, που περιλαμβάνει τα 100 ξενοδοχεία Aloft, τα οποία αναμένεται να εγκαινιαστούν σε 14 χώρες του χρόνου. «Δεν πρόκειται να αντικαταστήσει το ανθρώπινο ταλέντο», συμπλήρωσε.

Σε επίπεδο πειραμάτων

Πράγματι, παρά τις συζητήσεις ότι τα ρομπότ διεισδύουν την καθημερινή ζωή, η δυνατότητα ενός τέτοιου μηχανήματος να φέρνει εις πέρας κάτι παραπάνω από στοιχειώδη καθήκοντα παραμένει ακόμη σε επίπεδο εργαστηριακών πειραμάτων. Τα περισσότερα ρομπότ είναι στην πραγματικότητα είτε αυτόνομες ηλεκτρικές σκούπες, που παράγονται από εταιρείες όπως η iRobot, είτε διάφοροι τύποι μηχανών κουρέματος του γκαζόν. Η Διεθνής Ομοσπονδία Ρομποτικής ανέφερε ότι το 2012 πωλήθηκαν διεθνώς 16,067 επαγγελματικές συσκευές υπηρεσιών, δηλαδή μόλις 2% παραπάνω ρομπότ απ’ ό,τι το 2011.

Η Starwood χρησιμοποιεί το ξενοδοχείο Aloft κοντά στην έδρα της Apple ως εργαστήριο για τα γκάτζετ και τις νέες υπηρεσίες της αλυσίδας ξενοδοχείων, που είναι προσανατολισμένη προς την τεχνολογία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή