Πίσω από τη μάσκα

56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

– Η χρήση χειρουργικής μάσκας μειώνει τη μετάδοση ασθενειών;

– Σε κάποιες περιπτώσεις. «Αρκετές έρευνες έχουν δείξει ότι οι μάσκες μπορούν να μειώσουν την ποσότητα των λοιμωδών σωματιδίων που διαχέονται στον αέρα, όταν κάποιος ο οποίος πάσχει από νόσο του αναπνευστικού, βήχει, μιλάει ή αναπνέει», λέει ο Ντέιβιντ Κάλφι, διευθυντής του τμήματος επιδημιολογίας στο Πρεσβυτεριανό νοσοκομείο της Νέας Υόρκης.

Ενώ τα στοιχεία προτείνουν ότι η μάσκα μπορεί να προστατεύσει άλλους εκτός από τον άρρωστο, μπορεί να προστατεύσει τον ίδιο τον άρρωστο; Ο δρ Κάλφι λέει ότι εξαρτάται από τη νόσο από την οποία θέλει κάποιος να προστατευτεί. Οι μάσκες δεν επιτρέπουν σε μεγάλα σταγονίδια του αναπνευστικού να φτάσουν στις βλεννογόνες μεμβράνες, γι’ αυτό χρησιμοποιούνται ευρέως από ανθρώπους που φροντίζουν ασθενείς με μολυσματικές νόσους, οι οποίες μεταφέρονται μέσω μεγάλων σταγονιδίων, όπως η γρίπη ή ο κοκίτης. Τα μικρότερα όμως αερομεταφερόμενα σωματίδια που σχετίζονται με συγκεκριμένες ασθένειες, όπως η φυματίωση και η ιλαρά, μπορούν να περάσουν είτε μέσα είτε γύρω από τη μάσκα.

Επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι η πιθανότητα μετάδοσης λοίμωξης που οφείλεται σε ιό του αναπνευστικού συστήματος είναι χαμηλότερη όταν χρησιμοποιούνται μάσκες, λέει ο δρ Κάλφι.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή