Βρήκαν την αιτία θανάτου του Ριχάρδου Γ΄

Βρήκαν την αιτία θανάτου του Ριχάρδου Γ΄

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Aπό δύο χτυπήματα στο κεφάλι τα οποία υπέστη κατά τη διάρκεια επίθεσης στη μάχη του Μπόσγουορθ έχασε τη ζωή του ο βασιλιάς Ριχάρδος ο Γ΄. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε πρόσφατη έρευνα, η οποία εκπονήθηκε από τους ερευνητές του Πανεπιστημίου Λέστερ. Ειδικότερα, ο βασιλιάς είχε χτυπηθεί σε όλο του το σώμα τουλάχιστον έντεκα φορές, αλλά μόνο κάποια από τα πλήγματα που δέχθηκε μπορεί να ευθύνονται για τον θάνατό του.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τη μέθοδο της αξονικής τομογραφίας πάνω στον 500 ετών σκελετό, ο οποίος βρέθηκε στο Λέστερ το 2012, προκειμένου να διαπιστώσουν ποια τραύματα είχε υποστεί ο νεκρός βασιλιάς, αλλά και ποια μεσαιωνικά όπλα είχαν χρησιμοποιηθεί. Τα αποτελέσματα της σημαντικής επιστημονικής έρευνας δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet. Οπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο βασιλιάς Ριχάρδος είχε τουλάχιστον εννιά τραύματα στο κεφάλι και δύο ακόμα στον υπόλοιπο σκελετό. Τρία από αυτά τα τραύματα θα μπορούσαν να επιφέρουν ταχέως τον θάνατο.

Η Σάρα Χέινσγουερθ, η οποία υπογράφει τη μελέτη και είναι καθηγήτρια Μηχανικής, επισημαίνει ότι κατά πάσα πιθανότητα μια ομάδα ανθρώπων επιτέθηκε ταυτόχρονα στον Ριχάρδο με διάφορα μεσαιωνικά όπλα. «Τα τραύματα που φέρει στο κεφάλι υποδεικνύουν ότι δεν έφερε κράνος και η απουσία σημαδιών στα χέρια και τα πόδια, δηλαδή τραυμάτων τα οποία θα είχε υποστεί αμυνόμενος, δείχνουν ότι τη στιγμή που σκοτώθηκε έφερε την πανοπλία του».

Ο Γκάι Ράτι, εξάλλου, της μονάδας ιατροδικαστικής επιστήμης, επισημαίνει ότι τα δύο τραύματα που προκάλεσαν τον θάνατο του βασιλιά έγιναν από σπαθί, πέλεκυ ή κάποιο παρόμοιο όπλο. Τα τραύματά του, τέλος, ταιριάζουν απόλυτα με τις περιγραφές της μάχης από ανθρώπους που συμμετείχαν σε αυτή, σύμφωνα με τους οποίους ο Ριχάρδος εγκατέλειψε το άλογό του όταν κόλλησε στις λάσπες και σκοτώθηκε πολεμώντας.

Τέλος, οι ερευνητές πιστεύουν ότι τραύμα που έφερε στη λεκάνη έγινε από λεπτό ξίφος με το οποίο χτυπήθηκε στον μηρό. Θα μπορούσε αυτό το τραύμα να έχει προκαλέσει θανατηφόρα αιμορραγία, αλλά είναι μάλλον απίθανο αυτό το σενάριο λόγω της πανοπλίας που έφερε ο Ριχάρδος. Τόσο αυτό όσο και ένα τραύμα στα πλευρά πρέπει να έγιναν μετά θάνατον κι ενώ ο νεκρός βασιλιάς μεταφερόταν πάνω σε ένα άλογο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή