ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Στην Αθήνα διεθνές μεταπτυχιακό για την ακτινοπροστασία

stin-athina-diethnes-metaptychiako-gia-tin-aktinoprostasia-2048678

Ο πέμπτος κύκλος του διεθνούς μεταπτυχιακού προγράμματος «Ακτινοπροστασία και ασφαλής χρήση των πηγών ακτινοβολίας» ξεκίνησε στις 6 Οκτωβρίου 2014 στην Αθήνα, στις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ).

Πρόκειται για την πρώτη φορά που το πρόγραμμα φιλοξενείται στην Ελλάδα, μετά την κύρωση από τη Βουλή το 2012 της μακροπρόθεσμης συμφωνίας μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της ΙΑΕΑ (International Atomic Energy Agency) για την αναγνώριση και υποστήριξη της ΕΕΑΕ ως αγγλόφωνου Περιφερειακού Εκπαιδευτικού Κέντρου στην Ευρώπη, για θέματα ραδιενέργειας, μεταφορών και ασφάλειας καταλοίπων.

Στην τελετή έναρξης παραβρέθηκε εκ μέρους της ΙΑΕΑ ο κ. Manase Peter Salema, Διευθυντής Τεχνικής Συνεργασίας για την περιοχή της Ευρώπης. Ο κ. Salema ευχαρίστησε τη χώρα μας, και ειδικότερα την ΕΕΑΕ, για την άψογη φιλοξενία εκπαιδευτικών προγραμμάτων στο παρελθόν. Ενθάρρυνε δε τους συμμετέχοντες να αξιοποιήσουν στο μέγιστο τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα προς όφελος των χωρών τους, υπογραμμίζοντας ότι η ασφάλεια των ακτινοβολιών είναι θεμελιώδης όσον αφορά τη βιώσιμη χρήση της πυρηνικής τεχνολογίας.

Στη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αθήνα, ο κ. Salema ξεναγήθηκε σε εργαστήρια (ΕΕΑΕ, ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, ΕΜΠ), όπου γίνεται εκπαίδευση των συμμετεχόντων, και είχε εθιμοτυπική συνάντηση με την αρμόδια Δ1 Διεύθυνση ΟΗΕ και Διεθνών Ειδικευμένων Οργανισμών και Διασκέψεων του Υπουργείου Εξωτερικών.

Ο Πρόεδρος της ΕΕΑΕ, κ. Χρήστος Χουσιάδας, καλωσόρισε τους συμμετέχοντες υπογραμμίζοντας τη σημασία της διεθνούς συνεργασίας μέσω της οποίας «η ΕΕΑΕ υλοποιεί αξιόλογες δράσεις εκπαίδευσης και κατάρτισης, προσφέρει τεχνογνωσία σε νέους επιστήμονες και συμβάλλει στην εκπαίδευση στελεχών που θα γίνουν οι μελλοντικοί ηγέτες στον τομέα της ασφάλειας των ακτινοβολιών στις χώρες τους».

Στον πέμπτο κύκλο του προγράμματος, διάρκειας 22 εβδομάδων, συμμετέχουν 14 στελέχη-αξιωματούχοι ρυθμιστικών αρχών από 11 χώρες της Ευρώπης και της Κεντρικής Ασίας. Για την υλοποίηση του προγράμματος η ΕΕΑΕ συνεργάζεται με το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος».