Ψάρια, οι εφευρέτες του σεξ

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Απίστευτο και όμως αληθινό. Ενα ψάρι έχουμε να ευχαριστούμε για το σεξ, σύμφωνα με παλαιοντολόγους, οι οποίοι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι για τη χαρά της σεξουαλικής συνεύρεσης, που τόσο εκτενώς απολαμβάνει σήμερα ο άνθρωπος, ευθύνεται ένα είδος αρχέγονου ιχθύος, τα πλακόδερμα, που έζησαν στη Σκωτία πριν από 385 εκατομμύρια χρόνια. Η ανακάλυψη αυτή μιας διεθνούς ομάδας παλαιοντολόγων θεωρείται εξέχουσας σημασίας ως προς την εξελικτική πορεία της σεξουαλικής αναπαραγωγής. Οπως διαπίστωσαν οι ερευνητές από απολιθώματα, τα αρσενικά Μicrobrachius dicki, που ανήκουν στην ομάδα των πλακοδέρμων, ανέπτυξαν ένα είδος οστεώδους σεξουαλικής απόληξης σε σχήμα λατινικού L. Πρόκειται για ένα είδος άγκιστρου με το οποίο μεταφέρονται τα σπερματοζωάρια στο θηλυκό. Αντιστοίχως τα θηλυκά του είδους ανέπτυξαν μικρές συζυγίες οστών με τις οποίες διατηρείται σε σταθερή θέση το αρσενικό όργανο. Τα πλακόδερμα, αξίζει να σημειωθεί, είναι οι αρχαιότεροι πρόγονοι του ανθρώπου.

Κοινά χαρακτηριστικά

«Παλαιότερα πιστεύαμε ότι τα πλακόδερμα δεν είχαν κανέναν συγγενή, αλλά πρόσφατες μελέτες στην ανθρώπινη εξέλιξη υποδεικνύουν ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα σε αυτό το είδος και τον άνθρωπο. Αλλωστε διαθέτουν πολλά από τα δικά μας χαρακτηριστικά: γνάθο, δόντια και ζεύγη άκρων. Ολα αυτά πρωτοεμφανίζονται σε αυτή την κατηγορία των ειδών», εξηγεί ο Τζον Λονγκ, παλαιοντολόγος στο Πανεπιστήμιο Φλίντερς της Νότιας Αυστραλίας και συντονιστής της έρευνας. «Τα νέα ευρήματα υποδεικνύουν ότι αυτά τα αρχέγονα όντα πρέπει να τα ευχαριστούμε και για την ερωτική επαφή», καταλήγει ο ερευνητής. Ο Ματ Φρίντμαν, παλαιοντολόγος του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, ο οποίος δεν συμμετείχε στην πρόσφατη έρευνα, χαρακτηρίζει «συγκλονιστικά» τα συμπεράσματα.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature την Κυριακή. Ο Λονγκ φαίνεται ότι ανακάλυψε τις ικανότητες ζευγαρώματος του είδους όταν προ έτους παρατήρησε ένα τέτοιο απολίθωμα στη συλλογή του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου στο Ταλίν της Εσθονίας. Στη συνέχεια την έρευνα εκπόνησε διεθνής ομάδα επιστημόνων από Αυστραλία, Εσθονία, Βρετανία, Σουηδία και Κίνα, που ανέλυσε διάφορες συλλογές από ολόκληρο τον πλανήτη. Ετσι οι ερευνητές παρατήρησαν την πρώτη χρήση εσωτερικής γονιμοποίησης και συνουσίας ως αναπαραγωγικής στρατηγικής.

Και τα μικρά ψάρια μπορεί να ήταν πρωτοπόρα όσον αφορά στις μεθόδους που έθεσαν σε εφαρμογή για τη διαιώνιση του είδους, αλλά από μέγεθος δεν προκαλούσαν ιδιαίτερη εντύπωση αφού δεν ξεπερνούσαν σε μήκος τα οκτώ εκατοστά. Φυσικοί τους βιότοποι, οι λίμνες της Σκωτίας αλλά και της Εσθονίας και κάποιων περιοχών της Κίνας.

Ο Λονγκ μάλιστα εξηγεί ότι Microbrachious σημαίνει «ο έχων μικρούς βραχίονες», αλλά μόνο τώρα κατανόησαν οι επιστήμονες ποια ήταν η ακριβής χρήση αυτών των βραχέων άκρων. «Λύσαμε ένα μεγάλο αίνιγμα. Χρησιμοποιούνταν για την ερωτική επαφή έτσι ώστε το αρσενικό να τοποθετεί τα άγκιστρά του στο εσωτερικό της γεννητικής περιοχής του θηλυκού», εξηγεί ο Αυστραλός ερευνητής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή