Ενώσεις άνθρακα στον 67Ρ

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 ΝΤΑΡΜΣΤΑΝΤ. Πληροφορίες για ένα εύρημα που αν επιβεβαιωθεί και αναλυθεί, μπορεί να ξαναγράψει τα βιβλία Αστρονομίας έστειλε στη Γη το ρομπότ Philae, που βρίσκεται από την περασμένη Τετάρτη στην επιφάνεια του κομήτη 67Ρ. Το όργανο που «οσμίζεται» τη λεπτή ατμόσφαιρα του κομήτη φέρεται να ανίχνευσε ενώσεις του άνθρακα.

Οι κομήτες μπορούν να συγκριθούν με «απολιθώματα» από τη δημιουργία του ηλιακού συστήματος και η χημική τους σύσταση μπορεί να δώσει πληροφορίες σχετικά με την προέλευση της ζωής στη Γη. Κατά τα πρώτα στάδια της δημιουργίας της, η Γη σφυροκοπήθηκε από μεγάλο αριθμό κομητών, οι οποίοι, εικάζεται, χωρίς ώς τώρα να αποδεικνύεται, ότι έφεραν στη Γη νερό και άνθρακα, από τον οποίο προέκυψαν οι πρώτες οργανικές ενώσεις.

Ο δρ Φρεντ Γκούσμαν, επικεφαλής των ερευνών του οργάνου Cosac επιβεβαίωσε στο BBC την ανίχνευση οργανικών ενώσεων, χωρίς ωστόσο να προχωρήσει σε συγκεκριμένες δηλώσεις. Εν αναμονή αναλύσεων, ο Γκούσμαν δεν έδωσε στοιχεία σχετικά με το ποιες ενώσεις του άνθρακα ανιχνεύθηκαν ή πόσο πολύπλοκες είναι.

Τα 10 όργανα του Philae πραγματοποίησαν μετρήσεις επί 56 ώρες προτού αδειάσει η μπαταρία του, που ταξίδεψε φορτισμένη από τη Γη. Τώρα οι επιστήμονες αναλύουν τα δεδομένα που έστειλε, ενώ τρέφουν βάσιμες ελπίδες ότι το ρομπότ θα επαναλειτουργήσει την άνοιξη του 2015, όταν ο κομήτης πλησιάσει πιο κοντά στον Ηλιο και ενεργοποιηθούν τα φωτοβολταϊκά συστήματα ηλεκτροδότησης. Επειτα από δύο αναπηδήσεις, το Philae κατέληξε σε διαφορετικό, πιο σκιερό σημείο του κομήτη από εκείνο που είχε επιλεγεί για προσεδάφιση. Αυτό σημαίνει ότι ενδεχομένως θα ενεργοποιηθεί πιο αργά, όταν δηλαδή ο κομήτης θα βρίσκεται ακόμη πιο κοντά στον Ηλιο και θα έχει έτσι την ευκαιρία να καταγράψει την πιο ενεργό φάση του πολύ ιδιαίτερου αυτού ουράνιου σώματος. Λίγο αργότερα, η υπερβολική ζέστη εκτιμάται ότι θα θέσει το Philae ξανά εκτός λειτουργίας.

Εκπληξη

Ενα από τα ευρήματα που εξέπληξαν τους επιστήμονες είναι η σκληρότητα του κομήτη. Το ειδικό τρυπάνι που επιχείρησε να διεισδύσει στην επιφάνεια του 67Ρ συνάντησε 20 εκατοστά σκόνης και εν συνεχεία προσέκρουσε σε αδιαπέραστο στρώμα πάγου. Οι επιστήμονες τώρα ερευνούν ποιο μείγμα πάγου και σκόνης δίνει τέτοια σκληρότητα στις χαμηλές θερμοκρασίες του Διαστήματος. «Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το να υπάρχει βράχος, αλλά γνωρίζουμε ότι η συνολική πυκνότητα του κομήτη είναι 0,4 γραμμάρια ανά κυβικό εκατοστό. Σε καμία περίπτωση δεν είναι φτιαγμένος από βράχο» είπε στο ΒBC ο επιστημονικός σύμβουλος της ευρωπαϊκής διαστημικής υπηρεσίας Μαρκ ΜακΚόφριαν.

Αυτό που απογοήτευσε τους επιστήμονες ήταν ότι το τρυπάνι του Philae δεν κατόρθωσε να αποσπάσει δείγματα εδάφους προς ανάλυση. Τα δείγματα αυτά θα συμπλήρωναν το παζλ της παρουσίας οργανικών ενώσεων στον κομήτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή