Βαριές τσάντες σε μικρές πλάτες

Βαριές τσάντες σε μικρές πλάτες

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η βαριά τσάντα που κουβαλάει ο γιος μου από και προς το σχολείο θα επηρεάσει την ανάπτυξη της σπονδυλικής του στήλης και τη στάση του σώματός του;

Κατά πάσα πιθανότητα, εάν το φορτίο είναι πολύ βαρύ, θα επηρεάσει τη στάση του και μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρό πόνο στην πλάτη, με επιπτώσεις που πιθανώς να τον ταλαιπωρήσουν στην υπόλοιπη ζωή του.

Το ζήτημα των φορτωμένων σαν ζώα παιδιών έχει τεθεί εδώ και δεκαετίες τόσο από γονείς όσο και από επιστήμονες. Και ενώ είναι απαραίτητο να γίνουν περισσότερες έρευνες σχετικά με τα συγκεκριμένα όρια, κατά γενική παραδοχή για να αποφευχθεί ο πόνος στην πλάτη, το φορτίο δεν πρέπει να ξεπερνά το 10% με 15% του βάρους του παιδιού, σύμφωνα με επισκόπηση που δημοσιεύθηκε φέτος στο επιστημονικό περιοδικό The Journal of Clinical Chiropractic Pediatrics.

Ο κίνδυνος πόνου είναι εξαιρετικά υψηλός όταν το βάρος επιβαρύνει τον έναν από τους δύο ώμους, ανέφερε το άρθρο, ενώ ακόμα και όταν το φορτίο είναι ισότιμα κατανεμημένο, υπάρχει μια τάση κύρτωσης με σκοπό να αντισταθμιστεί το βάρος.

Σε μια μικρότερη μελέτη σε υγιή παιδιά, χρησιμοποιήθηκε η απεικονιστική μέθοδος της μαγνητικής τομογραφίας για να μελετηθεί τι συμβαίνει όταν τα παιδιά κουβαλούν διάφορα φορτία. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι με την αύξηση του βάρους η συμπίεση στους δίσκους που βρίσκονται χαμηλά στη σπονδυλική στήλη, καθώς και η ασυμμετρία τους, ήταν μεγαλύτερη. Αναφέρθηκε επίσης σημαντικός πόνος.

Η τοποθέτηση του βάρους είναι επίσης ένα ζήτημα, με κάποιες έρευνες να προτείνουν ότι ένα χαμηλότερο κέντρο βάρους μπορεί να αποτρέψει τη σκυφτή στάση του σώματος τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή