Πρωτοποριακό μεταπτυχιακό για το Διάστημα

Πρωτοποριακό μεταπτυχιακό για το Διάστημα

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Ελληνες σχεδιάζουν διαστημικά συστήματα. Τη δική του θέση στον δυναμικό τομέα των σπουδών του Διαστήματος διεκδικεί το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, δημιουργώντας το πρώτο μεταπτυχιακό πρόγραμμα στην Ελλάδα για τη Σχεδίαση Διαστημικών Συστημάτων. Η σημασία του προγράμματος καταδεικνύεται από τις εκτιμήσεις ότι η διαστημική βιομηχανία τις επόμενες δεκαετίες θα δημιουργήσει μία οικονομία παγκοσμίως της τάξης του ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων ετησίως, αντικαθιστώντας παλαιότερες τεχνολογίες. Μάλιστα, το μεταπτυχιακό πρόγραμμα θα συνδεθεί με τις πρωτοβουλίες για τη δημιουργία διαστημικής πύλης στην Καλαμάτα.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε χθες μιλώντας στην «Κ» ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και διευθυντής του μεταπτυχιακού Κωνσταντίνος Μασσέλος, το πρόγραμμα «Space Systems Design – Σχεδίαση Διαστημικών Συστημάτων», που ίδρυσε το Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του πανεπιστημίου, είναι το μοναδικό στην ελληνική τριτοβάθμια εκπαίδευση με αντικείμενο πάνω στον τομέα του Διαστήματος. Το πρόγραμμα, τα μαθήματα του οποίου θα ξεκινήσουν τον Μάρτιο στην Αθήνα (θα είναι διαθέσιμα και μέσω Διαδικτύου), οργανώθηκε με τη συνεργασία του διακεκριμένου καθηγητή Περικλή Παπαδόπουλου του Τμήματος Μηχανικών της Αεροδιαστημικής του San Jose State University (ΗΠΑ) και συνεργάτη της NASA για πάνω από 25 χρόνια. Επίσης, το πρόγραμμα έχει τη στήριξη και του κορυφαίου στην Ευρώπη Ινστιτούτου στον τομέα της Αεροδιαστημικής, Von Karman Institute for Fluid Dynamics με έδρα στο Βέλγιο.

«Ο επιστημονικός τομέας του Διαστήματος στον οποίο εστιάζει το πρόγραμμα, αναγνωρίζεται διεθνώς ως μεγάλου ενδιαφέροντος με πολλές εφαρμογές σε διαφορετικά πεδία. Η ιδιαιτερότητα του τομέα του Διαστήματος είναι ότι περιλαμβάνει πολλές τεχνολογίες αιχμής στη μηχανολογία, στην ηλεκτρολογία, στη χημεία, στο λογισμικό, στη μικροηλεκτρονική, στις τηλεπικοινωνίες και τις συνδυάζει όλες για την επίτευξη του αποτελέσματος» ανέφερε ο κ. Μασσέλος. Ενδεικτικά, η τεχνολογία των μικροδορυφόρων και των δορυφόρων χαμηλού κόστους αξιοποιείται σε πεδία όπως ο αγροτικός τομέας (π.χ. εντοπισμός παρασίτων, παρακολούθηση παράνομων καλλιεργειών), η δασοκομία (π.χ. παρακολούθηση πυρκαγιών – εκτίμηση καταστροφών από πυρκαγιές, παρακολούθηση παράνομης αποψίλωσης δασών), η διαχείριση κινδύνων και κρίσεων (π.χ. παρακολούθηση πλημμυρών), οι θαλάσσιες εφαρμογές (π.χ. ανίχνευση πλοίων, παρακολούθηση πετρελαιοκηλίδων, υδρολογία) κ.ά. Μάλιστα, έμφαση θα δοθεί στην αξιοποίηση και επέκταση της τεχνολογίας του μικροδορυφόρου Λ-sat, ο οποίος εκτοξεύτηκε τον Ιούλιο του 2014 από την ομάδα του Περικλή Παπαδόπουλου και ο οποίος αποτελεί την πρώτη καθαρά ελληνική διαστημική αποστολή, αναγνωρισμένη διεθνώς και από τη NASA.

Τα μαθήματα θα γίνονται στα Αγγλικά, το πρόγραμμα είναι διετές, τα δίδακτρα 5.000 ευρώ και θα δοθούν περί τις 30 θέσεις. Οι εγγραφές πραγματοποιούνται ηλεκτρονικά και θα διαρκέσουν έως τις 30 Ιανουαρίου. Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα http://space.uop.gr.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή