Q&A: Τρώγοντας σίδηρο…

1' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορούν τα σιδερένια σκεύη μαγειρικής να μεταφέρουν σίδηρο στο φαγητό;

«Ναι, μπορούν, αλλά υπάρχει μεγάλη διακύμανση όσον αφορά στην ποσότητα και, όπως έχουν δείξει αρκετές σοβαρές έρευνες, μπορεί αυτό, σε κάποιες περιπτώσεις, να είναι ωφέλιμο», λέει ο Ντένις Μίλερ, καθηγητής Χημείας Τροφίμων και Διατροφής στο Πανεπιστήμιο Κορνέλ.

Δύο είναι οι παράγοντες που επηρεάζουν την ποσότητα του σιδήρου που εισέρχεται στη διατροφή, λέει ο δρ Μίλερ. Πρώτον, ο σίδηρος τείνει να είναι πιο ευδιάλυτος σε συνθήκες υψηλής οξύτητας, δηλαδή είναι πιο εύκολο να περάσει μέσα σε μία σάλτσα ντομάτας, παρά σε ένα αυγό, το οποίο έχει επίσης μαγειρευτεί σε σιδηρένιο τηγάνι. Δεύτερον, η μεταφορά σιδήρου είναι μία σχετικά αργή διαδικασία, οπότε σε φαγητά που μαγειρεύονται για μεγάλα χρονικά διαστήματα περνούν μεγαλύτερες ποσότητες σιδήρου.

Οσον αφορά τα πιθανά οφέλη, αρκετές έρευνες έχουν δείξει ότι άνθρωποι που καταναλώνουν φαγητό που έχει μαγειρευτεί σε σιδερένια σκεύη έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν έλλειψη σιδήρου σε σχέση με αυτούς που το φαγητό τους έχει μαγειρευτεί σε γυάλινα ή αντικολλητικά σκεύη, λέει ο δρ Μίλερ. Ενώ κάποιοι έχουν προτείνει ότι η αυξημένη κατανάλωση σιδήρου που προέρχεται από μαγειρικά σκεύη μπορεί να αποτελεί κίνδυνο σε περίπτωση μεγάλων δόσεων, άλλοι διατροφολόγοι επισημαίνουν ότι μόνο το 1% των Αμερικανών εμφανίζει τιμές σιδήρου πάνω από το φυσιολογικό, σε σύγκριση με το 6% των Αμερικανών που εμφανίζουν χαμηλές τιμές σιδήρου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή