Ο γύρος της Ελλάδας σε μία μέρα

Ο γύρος της Ελλάδας σε μία μέρα

4' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα μικρό ταξίδι ανά την Ελλάδα σε μία μέρα! Επτά κλειδιά, επτά «μαγικά» υλικά, όπως το λάδι, το μετάξι, το μάρμαρο. Αινίγματα, πειράματα, εικόνες, υψηλή τεχνολογία, με λίγα λόγια ό,τι συναρπάζει τα παιδιά και ένα εκθαμβωτικό φινάλε. Το νέο διαδραστικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς με τίτλο «Τα 7 κλειδιά», που φιλοξενείται στο Ιδρυμα Ευγενίδου, δεν είναι ένα συνηθισμένο εκπαιδευτικό εγχείρημα.

Για να το καταλάβουμε, κατ’ αρχάς πρέπει να πούμε ότι πρόκειται για ένα παιχνίδι που φέρνει τα παιδιά και τους νέους πιο κοντά στην παραγωγική ιστορία των επτά μουσείων (ιδού τα επτά κλειδιά) του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς. Οι συμμετέχοντες έρχονται σε επαφή με βασικές πρώτες ύλες, που σχετίζονται άμεσα με τη θεματική των μουσείων και σταδιακά αντιλαμβάνονται τις χρήσεις, αλλά και τη σημασία τους μέσα από μια έξυπνη διαδρομή με πολλά «εμπόδια» και γρίφους.

Πώς μπορούμε με ένα αμύγδαλο να βάψουμε ένα κομμάτι ύφασμα; Ποιο είναι το σκληρότερο υλικό στη φύση; Πώς η τριβή καθορίζει τη χρησιμότητα διαφορετικών υλικών; Τι είναι η Κάμινος Hoffmann; Ποιες είναι οι πηγές ενέργειας που βοηθούν στην παραγωγική διαδικασία; Αυτά είναι μόνο μερικά από τα ερωτήματα που αναζητούν απαντήσεις οι οποίες εμπεριέχουν και τις λέξεις-κλειδιά που θα οδηγήσουν στη σωτηρία της Λίμνης Στυμφαλίας (το φινάλε που λέγαμε!).

«Ενας από τους βασικούς στόχους μας είναι να προσελκύσουμε το νεανικό κοινό στο δίκτυο των μουσείων μας μέσα από μια παιγνιώδη διάθεση», ανέφερε στην «Κ» για την πρώτη δράση του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς που φιλοξενείται στο Ιδρυμα Ευγενίδου η Ελια Βλάχου, υπεύθυνη του ΠΙΟΠ.

Τεχνολογίες αιχμής

Καθ’ όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού/προγράμματος, εξειδικευμένοι μουσειοπαιδαγωγοί καθοδηγούν τα παιδιά, που χρησιμοποιούν τεχνολογίες αιχμής, οι οποίες λειτουργούν βάσει της ανθρώπινης κίνησης και βοηθούν στον πειραματισμό και στην καλύτερη κατανόηση φυσικών φαινομένων και όχι μόνον. Η συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι δωρεάν τόσο για το γενικό κοινό όσο και για σχολικές ομάδες.

Ας πάμε κι εμείς μαζί με τα παιδιά. Εχει ενδιαφέρον το ταξίδι και η γνωριμία με τα μουσεία του Δικτύου του Πολιτιστικού Ομίλου Πειραιώς, το ένα πιο μοναδικό από το άλλο. Διάδρομοι σκοτεινοί με οθόνες που φωτίζουν την πορεία μας. Σταθμός το Μουσείο Μετάξης στο Σουφλί. Μια πόλη που αναδείχθηκε σε σημαντικό κέντρο παραγωγής μεταξιού στα τέλη του 19ου και έως τα μέσα του 20ού. Το μετάξι ξετυλίγει τα μυστικά του. Ολες οι φάσεις που περιλαμβάνει ο κύκλος της σηροτροφίας, η εκκόλαψη του σπόρου, η μουριά και ο μεταξοσκώληκας, το ξετύλιγμα της κλωστής του κουκουλιού.

Συνέχεια στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας στον Πύργο της Τήνου, ένα μοναδικό παράδειγμα παρουσίασης της τεχνολογίας του μαρμάρου, υλικού που κατέχει ιδιαίτερη θέση στην αρχιτεκτονική και την τέχνη της Ελλάδας από την αρχαιότητα.

Το Μουσείο Ελιάς

Από την Τήνο στη Σπάρτη ,στο Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού, που φωτίζει όχι μόνον την ιστορία και την τεχνολογία της ελαιοπαραγωγής, αλλά και την άρρηκτη σύνδεση της ελιάς με την ταυτότητα του τόπου μας και γενικά τον μεσογειακό χώρο. Σπάνια απολιθωμένα φύλλα ελιάς 50.000 – 60.000 ετών, πινακίδες γραμμικής Β του 14ου αιώνα π.Χ. με τις πρώτες γραπτές μαρτυρίες για την ελιά και το λάδι. Ενας χάρτης των αρχαιολογικών χώρων παραγωγής λαδιού και των παραδοσιακών ελαιοτριβείων. Με σχετική θεματολογία είναι και το Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου που παρουσιάζει τη βιομηχανική φάση της ελαιουργίας στην Ελλάδα.

​​Το πρόγραμμα «Τα 7 κλειδιά» θα διαρκέσει έως τις 30 Απριλίου. Το γενικό κοινό γίνεται δεκτό κάθε Σάββατο και Κυριακή από τις 10 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα και τηρείται σειρά προτεραιότητας κατά την είσοδο. Απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 7-14 ετών. Λ. Συγγρού 387, Παλαιό Φάληρο.

Οι σχολικές ομάδες θα γίνονται δεκτές με ελεύθερη είσοδο τα πρωινά από Δευτέρα έως Παρασκευή, κατόπιν έγκαιρης κράτησης (τηλ. 210-94.69.631-2). Οι μαθητές θα χωριστούν σε ομάδες για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα και στο τέλος, ανάλογα με τη βαθμολογία που θα συγκεντρώσουν, θα συμμετάσχουν σε κλήρωση με έπαθλο μια εκδρομή σε ένα από τα μουσεία του Δικτύου του Πολιτιστικού Ιδρύματος Πειραιώς.

Σημειώνεται ότι υπάρχει η δυνατότητα διερμηνείας στην ελληνική νοηματική γλώσσας κατόπιν έγκαιρης συνεννόησης με γραπτό μήνυμα (τηλ. 6936177143), ενώ οι σκύλοι-οδηγοί τυφλών είναι ευπρόσδεκτοι.

Υλικά της φύσης και του ανθρώπου

Ενας ακόμη θαυμαστός χώρος, ένα από τα «7 Κλειδιά» είναι το Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας που βρίσκεται στην πλαγιά ενός από τους κατάφυτους λόφους που περιβάλλουν τη λίμνη Στυμφαλία. Η περιοχή ανήκει στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών NATURA 2000. Κεντρικό έκθεμα το ανοιχτό ενυδρείο που αναπαριστά σε τομή τη λίμνη, με ζωντανά ψάρια και φυτά της περιοχής.

Ο επόμενος σταθμός έχει τη γεύση της μαστίχας και εισάγει τα παιδιά στον κόσμο του Μουσείου Μαστίχας Χίου. Ποιες θα είναι οι ιστορίες που θα μας πει το Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Νικολάου & Σπυρίδωνος Τσαλαπάτα στον Βόλο; Την καθημερινή ζωή στο εργοστάσιο, τα στάδια παραγωγής διαφορετικών τύπων τούβλων και κεραμιδιών. Ενα σπάνιο δείγμα διασωζόμενου βιομηχανικού συγκροτήματος στον ελληνικό χώρο (εδώ βρίσκεται η επιβλητική κάμινος Hoffman).

Η δύναμη του νερού στο Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης στη Δημητσάνα, που έχει αποκαταστήσει παραδοσιακές εγκαταστάσεις και υδροκίνητους μηχανισμούς. Τα εργαστήρια περιβάλλονται από πυκνή βλάστηση και άφθονα τρεχούμενα νερά. Τέλος, το Μουσείο Αργυροτεχνίας Ιωαννίνων που αναπτύσσεται σε έναν πολύ ιδιαίτερο χώρο, εντός του Κάστρου της πόλης (Ιτς Καλέ), συγκεκριμένα στον δυτικό προμαχώνα της νοτιοανατολικής ακρόπολης, με τη μόνιμη έκθεσή του να παρουσιάζει όλα τα σχετικά με την τεχνολογία της αργυροτεχνίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή