Δημιουργία βρεφών με DNA από τρεις ανθρώπους

Δημιουργία βρεφών με DNA από τρεις ανθρώπους

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Η Βρετανία είναι από χθες η πρώτη χώρα στον κόσμο όπου είναι νόμιμη η δημιουργία βρεφών τα οποία διαθέτουν γενετικό υλικό από τρεις ανθρώπους. Η σχετική νομοθεσία πέρασε από τη Βουλή των Κοινοτήτων με ψήφους 382 υπέρ και 128 κατά. Τέτοια μωρά δημιουργούνται με μια σύνθετη μορφή τεχνητής γονιμοποίησης. Η πρωτοποριακή μέθοδος στοχεύει στο να αποτρέψει τη μετάδοση σοβαρών κληρονομικών ασθενειών από τη μητέρα στον γιο της.

Η τεχνική αναπτύχθηκε για πρώτη φορά στο Νιούκασλ και στοχεύει στο να βοηθήσει μητέρες που έχασαν τα μωρά τους εξαιτίας μιτοχονδριακής ασθένειας.

Τα μιτοχόνδρια είναι απειροελάχιστες δομές μέσα σε κάθε κύτταρο του σώματος οι οποίες μετατρέπουν την τροφή σε χρησιμοποιήσιμη ενέργεια. Τα μιτοχόνδρια διαθέτουν το δικό τους DNA, το οποίο, ωστόσο, δεν επηρεάζει εξωτερικά χαρακτηριστικά, όπως, παραδείγματος χάρη, είναι η εμφάνιση. Δυσλειτουργικά μιτοχόνδρια, τα οποία κληροδοτούνται στο έμβρυο από τη μητέρα, μπορεί να προκαλέσουν πλήθος προβλημάτων όπως βλάβη στον εγκέφαλο, καρδιακή ανεπάρκεια και τύφλωση.

Η τεχνική που επιτρέπει τη δημιουργία εμβρύων με γενετικό υλικό τριών ανθρώπων είναι μια σύνθετη εκδοχή της συνήθους τεχνητής γονιμοποίησης, μόνο που σε αυτή την περίπτωση συνδυάζεται το γενετικό υλικό των δύο γονέων με τα μιτοχόνδρια κάποιας άλλης γυναίκας. Ετσι δημιουργούνται έμβρυα των οποίων το 0,1% του γενετικού υλικού προέρχεται από τη δεύτερη γυναίκα. Πρόκειται για μια μόνιμη μεταβολή η οποία κληροδοτείται στις επόμενες γενιές.

Την προηγούμενη εβδομάδα τόσο η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία όσο και η Αγγλικανική εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για την επικείμενη ψήφιση του νομοσχεδίου, τονίζοντας ότι πρόκειται για μια μέθοδο η οποία δεν είναι ούτε ασφαλής ούτε ηθική. Επίσης διαμαρτυρήθηκαν άλλες ομάδες όπως η Human Genetics Alert που υποστήριξε ότι η νομοθεσία αυτή θα ανοίξει διάπλατα την πόρτα για τη δημιουργία «βρεφών κατά παραγγελία», δηλαδή γενετικώς τροποποιημένων εμβρύων των οποίων οι γονείς θα έχουν επιλέξει τα διάφορα χαρακτηριστικά.

Αξιολόγηση

H μελέτη και η αξιολόγηση της μεθόδου από το Συμβούλιο Βιοηθικής Νάφιελντ καθώς και ο δημόσιος διάλογος από τον ρυθμιστικό φορέα των θεμάτων ανθρώπινης γονιμότητας κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η δημιουργία βρεφών με γενετικό υλικό από τρεις ανθρώπους είναι ηθικώς παραδεκτή. Επίσης, τρεις επιστημονικές αξιολογήσεις της μελέτης από την Αρχή Ανθρώπινης Γονιμότητας και Εμβρυολογίας κατέληξε στο ότι η μέθοδος «δεν είναι επισφαλής». Ωστόσο πολλοί επιστήμονες διαφωνούν με τα συμπεράσματα των μελετών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή