Οι μισοί Βρετανοί απειλούνται με καρκίνο

Οι μισοί Βρετανοί απειλούνται με καρκίνο

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από καρκίνο πρόκειται να νοσήσει ο ένας στους δύο Βρετανούς κατά τη διάρκεια της ζωής του, σύμφωνα με την οργάνωση Cancer Research U.K. Επιβάλλεται, λοιπόν, να καταβληθούν περισσότερες προσπάθειες προκειμένου να προληφθεί η νόσος, ενώ τα εθνικά συστήματα υγείας θα πρέπει να είναι προετοιμασμένα για να νοσηλεύσουν περισσότερους καρκινοπαθείς. Μέχρι σήμερα οι επιστήμονες υπολόγιζαν ότι θα νοσούσε από καρκίνο ο ένας στους τρεις. Η νέα αναλογία περιλαμβάνεται σε μελέτη που δημοσιεύθηκε χθες στο Βritish Journal of Cancer και προκύπτει από τον καλύτερο υπολογισμό των παραγόντων κινδύνου. Πρακτικά σημαίνει ότι οι μισοί από αυτούς που γεννήθηκαν μετά το 1960 μπορούν να περιμένουν ότι σε κάποιο χρονικό σημείο θα διαγνωστούν ότι πάσχουν από καρκίνο. Γι’ αυτούς που έχουν γεννηθεί νωρίτερα από το 1960 ο κίνδυνος παραμένει σταθερός και την ασθένεια θα παρουσιάσει ο ένας στους τρεις.

Στην πραγματικότητα, όλο και περισσότεροι άνθρωποι παθαίνουν καρκίνο επειδή σήμερα ζούμε περισσότερο. «Ο καρκίνος είναι κατά βάση μία ασθένεια των γηρατειών και το 60% των κρουσμάτων αφορά άτομα που είναι μεγαλύτερα των 65 ετών» αναφέρει ο συντάκτης της έκθεσης καθηγητής Πίτερ Σασιένι, του πανεπιστημίου Κουίν Μέρι του Λονδίνου. «Αν, λοιπόν, ζούμε περισσότερο, όλο και περισσότεροι θα εμφανίζουν καρκίνο».

Ο νέος υπολογισμός προέρχεται από διαφορετική αξιολόγηση του κινδύνου που διατρέχουμε να εμφανίσουμε καρκίνο κατά τη διάρκεια της ζωής μας. Παλαιότερα οι ειδικοί πίστευαν ότι αυτός ο κίνδυνος παραμένει σταθερός από τη στιγμή της γέννησης και για ολόκληρη τη ζωή. Η τελευταία μελέτη λαμβάνει υπ’ όψιν και διάφορους άλλους παράγοντες, όπως, π.χ., ότι ο πληθυσμός γηράσκει, αλλά και τις μεταβολές στη διατροφή, την κατανάλωση οινοπνευματωδών, το κάπνισμα και άλλες συνήθειες οι οποίες επηρεάζουν την εμφάνιση της νόσου. Οπως διαπιστώθηκε, ο κίνδυνος καρκίνου είναι μεγαλύτερος για τους γεννημένους μετά το 1960, καθώς θα ζήσουν περισσότερο και είναι χαμηλότερος για τις γυναίκες συγκριτικά με τους άνδρες (47,5 % έναντι 53,5%).

Πολλοί καρκίνοι, όμως, είναι δυνατόν να προληφθούν, επισημαίνει ο καθηγητής Σασιένι. «Μπορούμε να κάνουμε πολλά για να περιορίσουμε τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου. Μπορούμε να κόψουμε το κάπνισμα, να πίνουμε λιγότερο αλκοόλ και να διατηρηθούμε σε υγιές βάρος» τόνισε ο Βρετανός καθηγητής.

Επίσης, αν και σήμερα αρρωσταίνουν περισσότεροι από καρκίνο, εξίσου περισσότεροι είναι και αυτοί που γίνονται καλά. Η θνησιμότητα της κάποτε ανίατης ασθένειας έχει μειωθεί εντυπωσιακά από το 1970 μέχρι σήμερα χάρη στην έγκαιρη διάγνωση και τις πιο αποτελεσματικές θεραπείες. Το 50% αυτών που διαγιγνώσκονται ότι πάσχουν από καρκίνο βρίσκονται στη ζωή δέκα χρόνια αργότερα.

Παρ’ όλα αυτά, όπως προειδοποιούν οι ερευνητές, δεν πρόκειται ποτέ να βρεθεί μία μεμονωμένη θεραπεία της νόσου. Υπάρχουν 200 μορφές καρκίνου οι οποίες είναι διαφορετικές μεταξύ τους.

Τέλος, πρέπει να προετοιμαστούν τα εθνικά συστήματα υγείας για τον πολλαπλασιασμό των κρουσμάτων καρκίνου, προειδοποιούν οι ειδικοί. Η πρόληψη είναι το κλειδί προκειμένου να σωθούν ζωές αλλά και χρήματα.

Περισσότερα από τα τέσσερα ανά δέκα κρούσματα καρκίνου μπορούν να προληφθούν, αρκεί να κάνουμε κάποιες απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής μας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή