Τα κογιότ ζουν στα πάρκα της Νέας Υόρκης

Τα κογιότ ζουν στα πάρκα της Νέας Υόρκης

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

T’ αχνάρια πάνω στο παγωμένο χιόνι, στο πάρκο Πέλαμ Μπέι, έμοιαζαν με αυτά σκυλιού, μόνο που οι πατούσες ήταν πιο μακριές, τα νύχια ξεπρόβαλλαν λιγότερο και γενικότερα το αποτύπωμα φαινόταν πιο συμπαγές. Πρόκειται, άνευ αμφιβολίας, για τα ίχνη που αφήσαν στο πάρκο της Νέας Υόρκης αμερικανικά κογιότ, ένα είδος τσακαλιού.

Μαζί με άλλα ζώα, όπως τα ελάφια, οι άγριες γαλοπούλες, τα γεράκια και – ομολογουμένως- οι αρουραίοι, τα κογιότ φαίνεται να έχουν εγκατασταθεί για τα καλά στα πάρκα της αμερικανικής μητρόπολης. Στα μέσα Ιανουαρίου, ένα τέτοιο άγριο ζώο που εντοπίστηκε στο πάρκο Ρίβερσαιντ –στον άνω δυτικό τομέα της πόλης– αιχμαλωτίστηκε από την αστυνομία σ’ ένα γήπεδο του μπάσκετ. Δύο εβδομάδες αργότερα, ένα άλλο κογιότ εντοπίστηκε σε μια ακόμα πιο παράδοξη τοποθεσία, στη Στιβεσάντ Τάουν, του ανατολικού τομέα της πόλης.

Οι αξιωματούχοι της δασικής υπηρεσίας και του τομέα πάρκων επισημαίνουν ότι σήμερα τρία πάρκα στο Μπρονξ φιλοξενούν μια οικογένεια κογιότ, μεταξύ των οποίων ένα ζευγάρι που αναπαράχθηκε για πρώτη φορά στο πάρκο Φέρι Πόιντ στο νότιο Μπρονξ. Επίσης, υπάρχει ένα μοναχικό κογιότ που ζει μονίμως στο πάρκο των σιδηροδρόμων, στην Τζαμάικα του Κουΐνς.

Η ύπαρξη των ζώων έχει, ομολογουμένως, συνταράξει τους επισκέπτες των πάρκων και τους περιοίκους, που δεν χάνουν ευκαιρία και καλούν τις αρχές ρωτώντας τι σκοπεύουν να πράξουν για το πρόβλημα. Η απάντηση είναι σύντομη και σαφής: «τίποτα».

«Τα κογιότ είναι εδώ και εδώ θα μείνουν» λέει χαρακτηριστικά η Σάρα Γκρίμκε Οκόιν, επικεφαλής των Αστικών Δασοφυλάκων, και συνεχίζει τονίζοντας ότι «καλύπτουν μια περιοχή η οποία δεν καταλαμβάνεται από κανένα άλλο αρπακτικό και μας εξυπηρετούν, διότι κρατούν υπό έλεγχο τους πληθυσμούς των τρωκτικών».

Σπάνια, όμως, βλέπει κάνεις τα άγρια αυτά ζώα να περιδιαβαίνουν τα αστικά πάρκα. Συνήθως, το μοναδικό που βλέπεις είναι μια αέρινη σκιά που διασχίζει κάποιο μονοπάτι.

Το 2011, οι επιστήμονες, προκειμένου να κατανοήσουν καλύτερα τη συμπεριφορά των ζώων, άρχισαν να τοποθετούν κάμερες ανίχνευσης κίνησης στα πάρκα της αμερικανικής μεγαλούπολης. Οι ψηφιακές κάμερες, που έχουν και τη λεγόμενη νυχτερινή όραση, δένονται πάνω στα δένδρα στο ύψος, περίπου, μισού μέτρου, μακριά από τα χαραγμένα μονοπάτια. Ενας μικρός πλαστικός δίσκος που μυρίζει τυρί χρησιμοποιείται ως δόλωμα. Οι συσκευές ενεργοποιούνται από την κίνηση και τη θερμότητα του ζώου και παραμένουν στο σημείο επί οκτώ εβδομάδες.

Η πιο πλούσια σε ευρήματα περιοχή είναι το Μπρονξ. Στα μεγαλύτερα πάρκα του δήμου, οι κάμερες αιχμαλώτισαν εικόνες κουταβιών κογιότ που έβγαιναν από τις φωλιές τους. Συχνά οι κάτοικοι του Ρίβερσαϊντ και του Πέλαμ Μπέι αναφέρουν ότι ακούν τα χαρακτηριστικά ουρλιαχτά των ζώων.

Ωστόσο, η πιο ενδιαφέρουσα εξέλιξη ήρθε στα τέλη της περασμένης χρονιάς, όταν η κάμερα στο πάρκο Φέρι Πόιντ κατέγραψε την πρώτη ερωτική πράξη ανάμεσα σε δύο άγρια ζώα, τόσο νότια στο δήμο. Το 2012 και 2013, η ίδια κάμερα είχε καταγράψει την ύπαρξη κογιότ, αλλά τον περασμένο Ιούλιο αιχμαλωτίστηκαν οι εικόνες νεαρών κουταβιών που κυνηγούσαν πεταλούδες.

Ομολογουμένως, γίνεται συζήτηση μεταξύ των επιστημόνων για το πώς και πότε βρέθηκαν τα κογιότ στα πάρκα της Νέας Υόρκης. Μια θεωρία υποστηρίζει ότι προϋπήρχαν των Ευρωπαίων αποίκων και συγκεντρώθηκαν στις δασώδεις περιοχές των βορειοανατολικών ΗΠΑ που συρρικνώνονταν. Μια διαφορετική θεωρία είναι ότι τα κογιότ είναι σχετικά νεόφερτα στην πολιτεία και μεταφέρθηκαν εκεί από την κεντρική βόρεια Αμερική, μετά την εξολόθρευση των λύκων.

Για πρώτη φορά, πάντως, εντοπίστηκε ανατολικό κογιότ στη μοντέρνα Νέα Υόρκη, στο Μπρονξ, το 1994, ενώ το 1999 ένα κογιότ διέσχισε το Μανχάταν ακολουθώντας τη σιδηροτροχιά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή