Επιτυχής η απογείωση του Σογιούζ από το Μπαϊκονούρ

Επιτυχής η απογείωση του Σογιούζ από το Μπαϊκονούρ

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απογειώθηκε από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ το διαστημικό όχημα Σογιούζ το οποίο θα μεταφέρει έναν Αμερικανό αστροναύτη και 2 Ρώσους κοσμοναύτες, στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).

Μάλιστα, οι δύο εξ αυτών θα παραμείνουν για μια αποστολή – διάρκειας ρεκόρ ενός χρόνου, ανακοίνωσε το ρωσικό κέντρο ελέγχου της αποστολής.

Το Σογιούζ – ΤΜΑ16Μ απογειώθηκε βάσει του χρονοδιαγράμματος, στις 22:42 (ώρα Μόσχας) από το κοσμοδρόμιο που βρίσκεται στο Καζακστάν.

«Η πτήση διεξάγεται κανονικά» διευκρίνισε το κέντρο ελέγχου λίγα λεπτά μετά την εκτόξευση.

«Μία εκτόξευση του πυραύλου Σογιούζ- FG πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στις 19:42 με στόχο να οδηγήσει το Soyouz TMA – 16M σε τροχιά» εξήγησε η ρωσική διαστημική υπηρεσία σε ένα δελτίο τύπου που αναρτήθηκε στον ιστότοπό της.

Το σκάφος αναμένεται να προσδεθεί στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό στις 04:36 ώρα Μόσχας (και ώρα Ελλάδας). Μεταφέρει τους Ρώσους κοσμοναύτες Γεννάδιο Παντάλκα και Μιχαήλ Κορνιένκο και τον Αμερικανό αστροναύτη Σκοτ Κέλι, μηχανικό της NASA.

O Κορνιένκο, ηλικίας 54 ετών, και ο Κέλι, 51 ετών, αναμένεται να παραμείνουν 342 ημέρες στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, το μεγαλύτερο έως σήμερα διάστημα εντός του σταθμού από τότε που ο ISS μπορεί να φιλοξενήσει επιβάτες, το 2000. Και οι δύο έχουν ήδη ολοκληρώσει με επιτυχία πολλές διαστημικές αποστολές και έχουν περάσει περίπου 6 μήνες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, το σύνηθες δηλαδή διάστημα των αποστολών στον σταθμό.

Τρεις αστροναύτες, ο Ρώσος Αντόν Σκαπλέροφ, η Ιταλίδα Σαμάνθα Κριστοφορέτι και ο Αμερικανός Τέρι Βιρτς βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και αναμένεται να επιστρέψουν το Μάιο.

Σύμφωνα με τη NASA η νέα αυτή αποστολή έχει στόχο να «συλλέξει βιοιατρικά δεδομένα προκειμένου να προετοιμάσει τις αποστολές μακράς διάρκειας στο διάστημα» καθώς που οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο να στείλουν αστροναύτες στον πλανήτη Άρη έως το 2030.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή