Aπογειώθηκε το Solar Impulse

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από την ιστορική πρωτεύουσα της Μιανμάρ, τη Μανταλέι, απογειώθηκε χθες το ηλιακό αεροσκάφος Solar Impulse, για το πέμπτο και μέχρι στιγμής δυσκολότερο σκέλος του γύρου της Γης, που αποπειράται.

Το Solar Impulse, που πετάει χωρίς να χρησιμοποιήσει κανένα άλλο καύσιμο, παρά την ηλιακή ενέργεια, κατευθύνεται προς την πόλη Τσονκίνγκ της κεντρικής Κίνας. Το πειραματικό μονοκινητήριο αεροσκάφος πέρασε μία εβδομάδα στη Μανταλέι, περιμένοντας να βελτιωθεί ο καιρός στον κινεζικό προορισμό του, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι της πτήσης.

Την άδεια απογείωσης στον χειριστή έδωσε μέσω ασυρμάτου ο πρίγκιπας Αλβέρτος του Μονακό, από το κέντρο ελέγχου του Solar Impulse, στο μονεγάσκικο πριγκιπάτο. «Μπερτράν, έχεις άδεια απογείωσης. Σου εύχομαι μία καλή πτήση» είπε ο πρίγκιπας Αλβέρτος. «Σε ευχαριστώ, καλέ μου φίλε», απάντησε ο Μπερτράν Πικάρ, προτού θέσει σε λειτουργία το σύστημα απογείωσης στις 3:35 το πρωί τοπική ώρα, με κατεύθυνση τον ακόμη σκοτεινό ουρανό της «Πόλης του Νεφρίτη».

Ο Πικάρ, ένας από τους δύο Ελβετούς χειριστές του ηλιακού αεροσκάφους, θα πρέπει να αντέξει στις πολικές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της πτήσης, που αναμένεται να φθάσουν τους -20 βαθμούς Κελσίου στο χειριστήριο. Ιδιαίτερα επικίνδυνη θα είναι και η πτήση πάνω από τις οροσειρές των ορεινών επαρχιών Γιουνάν και Σετσουάν της Κίνας. Καθώς το μεγαλύτερο μέρος της πτήσης του Πικάρ θα διεξαχθεί σε πολύ μεγάλο υψόμετρο, ο ατρόμητος χειριστής θα αναγκασθεί να χρησιμοποιήσει τη μάσκα οξυγόνου που διαθέτει η καμπίνα του χειριστηρίου, ώστε να μην υποκύψει στην υποξία.

Η πτήση του αναμένεται να διαρκέσει 18 ώρες, για να καλύψει τα 1.375 χιλιόμετρα που χωρίζουν τη Μανταλέι από την Τσονκίνγκ, με την άφιξή του στην κινεζική πόλη να εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθεί σήμερα, τις πρώτες πρωινές ώρες. Παρότι το μετεωρολογικό δελτίο για την Κίνα έδινε αίθριο καιρό, η ομάδα εδάφους εκτιμά ότι το Solar Impulse θα αντιμετωπίσει ισχυρούς ανέμους, σε χαμηλότερο υψόμετρο, που περιπλέκουν τους υπολογισμούς του Πικάρ και παρουσιάζουν κινδύνους για την πτήση.

Παράκαμψη

Παρότι το Solar Impulse θα μπορούσε να επιλέξει συντομότερη ρότα προς την κινεζική πόλη, λόγοι ασφαλείας ανάγκασαν την ομάδα σχεδιασμού σε παράκαμψη. Στα σύνορα της Μιανμάρ (πρώην Βιρμανίας) με την Κίνα, μαίνονται τον τελευταίο χρόνο μάχες μεταξύ κινεζικής καταγωγής ανταρτών από την Κοκάνγκ και του βιρμανικού στρατού, ενώ η κινεζική πολεμική αεροπορία εκτελεί εναέριες περιπολίες με μαχητικά αεροσκάφη στα σύνορα.

Το ταξίδι του Solar Impulse ξεκίνησε στις 9 Μαρτίου από το Αμπου Ντάμπι, με το Μουσκάτ του κοντινού Ομάν να αποτελεί τον πρώτο από τους 12 προγραμματισμένους σταθμούς στον παρθενικό γύρο της Γης. Ο συνολικός χρόνος πτήσης εκτιμάται στις 25 ημέρες, που θα μοιρασθούν σε χρονική περίοδο πέντε μηνών.

Από το Ομάν, το Solar Impulse πέταξε στην ινδική πόλη Αχμενταμπάντ, προτού κατευθυνθεί στην ιερή ινδουιστική πόλη Βαρανάσι, στις όχθες του Γάγγη ποταμού και από εκεί στη Μανταλέι της Μιανμάρ. Αφού προσγειωθεί στην Τσονκίνγκ, το Solar Impulse θα πετάξει για την Ναντζίνγκ (πρώην Νανκίνο), στην ανατολική Κίνα, στα παράλια του Ειρηνικού. Από εκεί το πρωτοποριακό αεροσκάφος θα εγκαινιάσει το δυσκολότερο σκέλος του ταξιδιού του, που αφορά πραγματική Οδύσσεια 120 ωρών, με στόχο να διασχίσει τον Ειρηνικό και να φθάσει στη Χαβάη, σε απόσταση 8.172 χλμ. AFP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή