Επαναλειτουργία του Επιταχυντή Αδρονίων του CΕRN

Επαναλειτουργία του Επιταχυντή Αδρονίων του CΕRN

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Συγχαρητήρια» είπε από το κέντρο ελέγχου του Μεγάλου Επιταχυντή Αδρονίων ο γεν. διευθυντής του CΕRN, Ρολφ Ντίτερ Χόιερ, στο προσωπικό που είχε συγκεντρωθεί και τόνισε ότι «τώρα ξεκινά η σκληρή δουλειά».

Με αυτή τη δέσμευση στην ενδελεχή επιστημονική αναζήτηση σηματοδοτήθηκε η επανεκκίνηση της λειτουργίας του μεγαλύτερου και ισχυρότερου επιταχυντή σωματιδίων στον κόσμο. Εχουν ήδη περάσει δύο χρόνια από τη στιγμή που ο Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων φανέρωσε στους επιστήμονες το «Σωματίδιο του Θεού», το μποζόνιο του Χιγκς. Κατόπιν, ο επιταχυντής έκλεισε, προκειμένου να γίνουν εργασίες αναβάθμισης. Πλέον το μηχάνημα είναι έτοιμο να ξαναγράψει ιστορία. Kαι τώρα, όμως, τι πρόκειται να αναζητήσει ο Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων;

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν το μποζόνιο του Χιγκς το 2012, αλλά λίγους μήνες αργότερα η μηχανή τέθηκε εκτός λειτουργίας. Τώρα οι ερευνητές επιθυμούν να δημιουργήσουν περισσότερα σωματίδια Χιγκς και να μελετήσουν με ακρίβεια τις ιδιότητές τους. Αν ένα σωματίδιο συμπεριφέρεται παράξενα ίσως να αποκαλύψει τα μυστικά νέων θεωριών στη Φυσική.

Πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι η υπερσυμμετρία, αν πράγματι ισχύει, θα είχε ανιχνευτεί ώς τώρα στον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων. Η θεωρία περιγράφει ένα σύμπαν όπου όλα τα γνωστά σωματίδια διαθέτουν μεγάλα αόρατα δίδυμα, όπως τα σκουάρκς και τα γουάινος. Σύμφωνα με μία θεωρία υπάρχουν πέντε είδη μποζονίου του Χιγκς.

Σκοτεινή ύλη

Οι γαλαξίες δεν κινούνται κατά τον τρόπο που θα ανέμενε κανείς, αν η μοναδική οντότητα που υπάρχει είναι η ορατή ύλη. Η σκοτεινή ύλη είναι μία μυστήρια ουσία, η οποία εμφανίζεται να τους περιβάλλει και να ασκεί βαρυτική έλξη, δημιουργώντας ένα σκελετό που συνδέει το σύμπαν. Οι φυσικοί πιστεύουν ότι η σκοτεινή ύλη αποτελεί το 27% του σύμπαντος. Σωματίδια αντιύλης μπορεί να δημιουργηθούν στον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων και να εντοπισθούν ως ελλείμματα μάζας και ενέργειας.

Το σύμπαν δημιουργήθηκε με ίσες ποσότητες ύλης και αντιύλης. Οτιδήποτε βλέπουμε αποτελείται από ύλη. Ωστόσο, δεν υπάρχει κανείς λόγος που η αντιύλη δεν μπορεί να σχηματίζει «αντι-αντικείμενα», όπως πλανήτες αντιύλης. Τι συνέβη σε όλη την αντιύλη; Οι μετρήσεις σωματιδίων, που ονομάζονται «κουάρκ ομορφιάς» στον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων μπορεί να αποκαλύψουν την απάντηση.

Περισσότερες διαστάσεις

Οι τρεις γνωστές διαστάσεις του χώρου, μαζί με τον χρόνο, αποτελούν τις τέσσερις διαστάσεις της πραγματικότητάς μας. Ισως όμως να υπάρχουν και άλλες διαστάσεις που επί του παρόντος αγνοούμε. Η ύπαρξη τέτοιων απειροελάχιστων διαστάσεων θα μπορούσε να εξηγήσει ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια της φυσικής. Γιατί, δηλαδή, η βαρύτητα είναι τόσο αδύναμη σε σχέση με τις υπόλοιπες δυνάμεις της φύσης. Σύμφωνα με μία θεωρία, η βαρύτητα διαχέεται μέσα από τις άγνωστές μας διαστάσεις και γι’ αυτό βιώνουμε μόνο ένα ελάχιστο κλάσμα της δύναμής της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή