Η ορμόνη της ευτυχίας βρίσκεται στη σοκολάτα

Η ορμόνη της ευτυχίας βρίσκεται στη σοκολάτα

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με το φλέγον ζήτημα του αν η σοκολάτα φέρνει την ευτυχία ασχολείται το περιοδικό Spiegel, αντιμετωπίζοντας το ερώτημα από τη σκοπιά της απόλαυσης του ουρανίσκου και όχι από τη σκοπιά του σοκολατοφάγου που ανεβαίνει στη ζυγαριά.

Η αναζήτηση των μαγικών ιδιοτήτων της σοκολάτας ξεκινά από μία επιστημονική έρευνα του 2006. Η έρευνα δεν είναι τελευταίας εσοδείας και το δείγμα είναι μικρό, αλλά η καθημερινή, μη επιστημονική εμπειρία υποδεικνύει ότι τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να αναπαραχθούν ανά πάσα στιγμή σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα. Οι 37 γυναίκες που εκλήθησαν να δοκιμάσουν ένα μήλο και μία σοκολάτα ανέφεραν αισθήματα ικανοποίησης και με τις δύο τροφές, αλλά μεγαλύτερα στην περίπτωση της σοκολάτας. Το ερώτημα είναι γιατί.

Το κακάο περιέχει μεν ουσίες που προκαλούν ευφορία, όπως π.χ. ένα συστατικό της σεροτονίνης, της λεγόμενης και «ορμόνης της ευτυχίας». Ομως ο Μίχαελ Μαχτ, επιστήμονας του τμήματος ιατρικής ψυχολογίας και ψυχοθεραπείας του πανεπιστημίου του Βίρτσμπουργκ που διενήργησε την έρευνα, είπε ότι οι συγκεντρώσεις των ουσιών αυτών είναι πολύ μικρές και δεν εξηγούν το φαινόμενο. Εξάλλου, αν ο βασικός λόγος για τον οποίο η σοκολάτα λειτουργεί ως μαγνήτης ήταν τα μικροσυστατικά του κακάο, τότε η σοκολάτα υγείας, η οποία έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε κακάο, θα ήταν πιο δημοφιλής από τη σοκολάτα γάλακτος, ενώ τίποτα δεν θα μπορούσε να συγκριθεί με μία κουταλιά σκέτο, αγνό κακάο.

Στην πραγματικότητα, αυτό που έλκει τους ανθρώπους στη σοκολάτα είναι ο συνδυασμός λίπους και ζάχαρης, που δίνει πολλές θερμίδες. Οι ερευνητές θεωρούν ότι ο άνθρωπος αναπτύχθηκε εξελικτικά ώστε να προτιμά τις τροφές που δίνουν περισσότερη ενέργεια, προκειμένου να επιβιώσει. Ειδικά η αναλογία 50% ζάχαρη και 30% λίπος που περιέχει η σοκολάτα έχει διαπιστωθεί σε έρευνες σε ποντικούς ότι είναι επιθυμητή ακόμη και αν τα πειραματόζωα έχουν χορτάσει.

Στο σημείο αυτό, η δημοσιογραφική έρευνα στα άδυτα της σοκολατένιας απόλαυσης θέτει ένα αμείλικτο ερώτημα: Γιατί; Γιατί είναι ειδικά η σοκολάτα τόσο επιθυμητή, ενώ υπάρχουν και άλλες τροφές με την προαναφερθείσα αναλογία λίπους και ζάχαρης; Η απάντηση του επιστήμονα Μαχτ θα μπορούσε να προέρχεται από διαφήμιση «Γιατί είναι τροφή για τις αισθήσεις», υποστηρίζει. «Το βούτυρο του κακάο λιώνει στη θερμοκρασία του σώματος, έτσι η σοκολάτα αποσυντίθεται στο στόμα, γεμίζοντάς το. Τα αρώματα διεγείρουν τα οσφρητικά κύτταρα της μύτης και αυξάνουν την επιθυμία για μάσηση». Το πόσο σημαντική είναι η σύσταση της σοκολάτας φαίνεται από την απογοήτευση που νιώθει όποιος δοκιμάσει σοκολάτα που έλιωσε και στερεοποιήθηκε ξανά, με διαφορετικό χρώμα, διαφορετική κρυσταλλική δομή και πολύ κατώτερη γεύση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή