Διορθώθηκε η τροχιά του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού

Διορθώθηκε η τροχιά του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ρωσική διαστημική υπηρεσία Roskosmos ανακοίνωσε την Δευτέρα ότι το διαστημικό σκάφος Progress, που έχει προσδεθεί στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), κατάφερε να θέσει σε λειτουργία τους κινητήρες του, διορθώνοντας την τροχιά του ISS.

"Κατά τη διάρκεια της νύχτας η τροχιά του ISS διορθώθηκε με επιτυχία", ανέφερε η Roskosmos, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων. Μία πρώτη προσπάθεια τη νύχτα της 15ης προς 16η Μαΐου είχε αποτύχει προκαλώντας κρίση στη ρωσική διαστημική βιομηχανία.

Η διόρθωση της τροχιάς ξεκίνησε στις 03:30 ώρα Μόσχας (και ώρα Ελλάδας) και ολοκληρώθηκε περίπου 30 λεπτά αργότερα, διευκρίνισε η Roskosmos.

Προσδεμένο στο ρωσικό όχημα Zvezda, το μεταφορικό σκάφος Progress M-26M κατάφερε να διορθώσει την τροχιά του ISS, τοποθετώντας το στο επιθυμητό ύψος που θα επιτρέψει την επιστροφή στη Γη των τριών μελών του πληρώματος του σταθμού στις αρχές Ιουνίου.

Η διόρθωση της τροχιάς είχε προγραμματιστεί να γίνει τη νύχτα της 15ης προς 16η Μαΐου αλλά ματαιώθηκε καθώς οι υπεύθυνοι της πτήσης δεν είχαν καταφέρει να θέσουν σε λειτουργία τους κινητήρες του διαστημικού σκάφους.

Μερικές ώρες μετά, η Ρωσία έχασε έναν μεξικανικό δορυφόρο τηλεπικοινωνιών έπειτα από την αποτυχημένη εκτόξευση του πυραύλου Proton-M από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν.

Σύμφωνα με τη Roskosmos, οι κινητήρες του τρίτου ορόφου του πυραύλου που επρόκειτο να θέσει σε τροχιά τον δορυφόρο δεν λειτούργησαν, με αποτέλεσμα ο τρίτος και ο τέταρτος όροφος του πυραύλου, όπως και του δορυφόρου, να πέσουν προς τη Γη και να διαλυθούν στην ατμόσφαιρα.

Μετά την απώλεια του πυραύλου συστήθηκε αμέσως μία επιτροπή έρευνας, με τον ρώσο πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ να ζητά εξηγήσεις από τον διευθυντή της διαστημικής υπηρεσίας, Ιγκόρ Κομάροφ, και ορισμένους αξιωματούχους, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα πέσουν κεφάλια.

Πέρυσι, η Ρωσία απέπεμψε τον διευθυντή της Roskosmos έπειτα από μία σειρά αποτυχιών.

Πριν από λιγότερο από έναν μήνα, χάθηκε ο έλεγχος ενός σκάφους Progress το οποίο επρόκειτο να μεταφέρει προμήθειες στον ISS. Είχε χάσει την επαφή με τη Γη λίγο μετά την απογείωσή του στις 28 Απριλίου και διαλύθηκε στην ατμόσφαιρα στις 8 Μαΐου.

Το ατύχημα ανάγκασε τη Roskosmos να μεταθέσει για τον Ιούνιο την επιστροφή στη Γη της αποστολής 43 του ISS, η οποία αποτελείται από τον Ρώσο Άντον Τσκαπλέροφ, τον Αμερικανό Τέρι Βερτς και την Ιταλίδα Σαμάνθα Κροστοφορέτι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή