Ανθρώπινο δέρμα από 3D εκτυπωτή

Ανθρώπινο δέρμα από 3D εκτυπωτή

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Aνθρώπινο δέρμα πρόκειται να δημιουργήσει με τρισδιάστατη εκτύπωση η γαλλική εταιρεία καλλυντικών L’Oreal ανοίγοντας μια νέα σελίδα για τη βιομηχανία της ομορφιάς. Ειδικότερα, η γαλλική επιχείρηση ανακοίνωσε ότι συνεργάζεται με τη νεοσύστατη εταιρεία βιοτεχνολογίας Organovo προκειμένου να ξεκινήσει να δημιουργεί ανθρώπινο δέρμα με τη βοήθεια τρισδιάστατου εκτυπωτή. Το δέρμα που θα δημιουργηθεί πρόκειται να χρησιμοποιηθεί ώστε να δοκιμάζονται ασφαλώς τα διάφορα καλλυντικά και άλλα προϊόντα που παράγει η εταιρεία.

Η Organovo δεν είναι καινούργια στις τρισδιάστατες εκτυπώσεις. Πριν από ένα χρόνο είχε προκαλέσει παγκόσμια αίσθηση όταν ανακοίνωσε ότι μπορεί να εκτυπώσει ανθρώπινο ήπαρ. Είναι, ωστόσο, η πρώτη φορά που θα συνεργαστεί με μια εταιρεία παρασκευής καλλυντικών.

Ηδη η L’Oreal αναπτύσσει δείγματα δέρματος από τους ιστούς που δωρίζουν ασθενείς, οι οποίοι υποβάλλονται σε επεμβάσεις πλαστικής χειρουργικής. Με αυτό τον τρόπο η εταιρεία παράγει κάθε χρόνο περισσότερα από εκατό χιλιάδες δείγματα δέρματος με επιφάνεια μισού τετραγωνικού εκατοστού το καθένα.

Καλύτερη αξιολόγηση

Η εταιρεία, πάντως, ανακοίνωσε ότι η εκτύπωση δέρματος θα βοηθήσει στην καλύτερη αξιολόγηση της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας των προϊόντων, ενώ τα στελέχη της εταιρείας προσέθεταν ότι οι δυνατότητες που προσδίδει η νέα τεχνολογία είναι απεριόριστες.

Η γαλλική εταιρεία, ωστόσο, δεν έδωσε κάποιο χρονοδιάγραμμα για το πότε θα είναι διαθέσιμο το πρώτο εκτυπωμένο δέρμα, ενώ στελέχη δήλωσαν ότι το εγχείρημα βρίσκεται στο πρώτο στάδιο.

H αλήθεια είναι ότι η γαλλική εταιρεία άρχισε πριν από αρκετές δεκαετίες να εξερευνά τις τεχνολογίες καλλιέργειας ανθρώπινου δέρματος, που θα της επέτρεπαν να σταματήσει την πραγματοποίηση πειραμάτων σε ζώα. Από τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ενωση απαγόρευσε τέτοιου είδους πειράματα, το 2013, το δέρμα που είχε δημιουργηθεί εργαστηριακά αποτέλεσε απόλυτη αναγκαιότητα στον κόσμο των καλλυντικών. Ομως η διαδικασία βιοεκτύπωσης πρόκειται να επιτρέψει στη L’Oreal τη δημιουργία πολύ μεγαλύτερης ποσότητας δέρματος. Επί του παρόντος, η εταιρεία εστιάζει το ενδιαφέρον της στην εξειδίκευση της παραγωγικής διαδικασίας και την ταχύτητα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg, η τεχνολογία της Organovo και η ειδικότητα της L’Oreal στη σύνθεση ανθρώπινου δέρματος θα μπορέσουν να επιταχύνουν τη διαδικασία παραγωγής δέρματος μέσα στην επόμενη πενταετία.

Ερευνα για το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί στα εργαστήρια της Organovo και στο καινούργιο ερευνητικό κέντρο της L’Oreal στην Καλιφόρνια. Η γαλλική εταιρεία πρόκειται να παράσχει ολόκληρη την αρχική χρηματοδότηση, ενώ η Organovo, η οποία ήδη συνεργάζεται με εταιρείες όπως η φαρμακοβιομηχανία Merck για την εκτύπωση ηπατικών και νεφρικών ιστών, θα συμβάλει με την τεχνογνωσία.

Επιτάχυνση διαδικασίας

H L’Oreal διαθέτει 60 επιστήμονες που εργάζονται στα εργαστήρια της Λυών της Γαλλίας και μέσα σε ένα χρόνο μπορούν να παράγουν μια σχετικά μικρή ποσότητα ανθρώπινου δέρματος. Η αυτοματοποιημένη τρισδιάστατη εκτύπωση που προσφέρει η Organovo είναι βέβαιο ότι θα επιταχύνει τη διαδικασία.

Η επιστημονική κοινότητα, αξίζει να σημειωθεί, δεν ήταν ιδιαίτερα ενθουσιώδης στο άκουσμα της είδησης. Πολλοί ειδικοί, μάλιστα, αναρωτήθηκαν κατά πόσο δικαιολογούνται οι πρακτικές της εταιρείας καλλυντικών, η δημιουργία τεχνητού δέρματος, τη στιγμή που δεν τίθεται θέμα ιατρικής αποκατάστασης τραυμάτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή