Σιδερένια γέφυρα από 3D εκτυπωτή

Σιδερένια γέφυρα από 3D εκτυπωτή

1' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σιδερένια γέφυρα εκτυπωμένη σε τρισδιάστατο εκτυπωτή σχεδιάζει να δημιουργήσει μια ολλανδική εταιρεία startup, η MX3D, για να συνδέσει τις δύο όχθες ενός καναλιού στο Αμστερνταμ ― τεχνική η οποία αναμένεται μελλοντικά να αξιοποιηθεί ευρέως σε κατασκευαστικά έργα. Οι τρισδιάστατοι εκτυπωτές έχουν τη δυνατότητα να εκτυπώσουν μια γέφυρα για πεζούς, σύμφωνα με την εταιρεία, που ελπίζει ότι θα καταφέρει να ξεκινήσει το εν λόγω πρόγραμμα έως τον Σεπτέμβριο. Οι εκτυπωτές θα αποτελούνται από μηχανικούς βραχίονες οι οποίοι θα σχεδιάζουν φαινομενικά «από το τίποτα» τη γέφυρα, καθώς θα «προχωρούν» από τη μία άκρη του καναλιού στην άλλη.

Οι ειδικά σχεδιασμένοι ρομποτικοί βραχίονες θερμαίνουν το μέταλλο που θα χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή στους 1.500 βαθμούς Κελσίου και θα δημιουργήσουν ουσιαστικά τη σιδερένια γέφυρα σταγόνα σταγόνα με τη βοήθεια ενός προγράμματος υπολογιστή. «Η βασική αρχή πίσω από την κατασκευή είναι πολύ απλή: έχουμε συνδέσει ένα εξελιγμένο μηχάνημα με έναν κλασικό βιομηχανικό ρομποτικό βραχίονα», σχολίασε ο σχεδιαστής της γέφυρας, Γιόρις Λάαρμαν. «Τώρα χρησιμοποιούμε το δικό μας έξυπνο λογισμικό, ώστε τα μηχανήματα να μπορέσουν να εκτυπώσουν τα περίπλοκα μεταλλικά σχέδια», πρόσθεσε.

Μέχρι στιγμής, ρομποτικοί βραχίονες έχουν αξιοποιηθεί για την εκτύπωση μικρότερων κατασκευών, αλλά η συγκεκριμένη γέφυρα θα αποτελέσει την πρώτη απόπειρα για τη δημιουργία ενός μεγαλύτερου οικοδομήματος με τη βοήθεια της καινοτόμου τεχνολογίας.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή