Q & A: Τα πλεονεκτήματα της σχιστής κόρης

Q & A: Τα πλεονεκτήματα της σχιστής κόρης

1' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Υπάρχουν σημαντικά πλεονεκτήματα» λέει ο δρ Ρίτσαρντ Γκόλντσταϊν, ιατρικός επικεφαλής στο Ιατρικό Κέντρο Ζώων της Νέας Υόρκης. «Μια γάτα μπορεί να προσαρμοστεί γρήγορα στις διαφορετικές συνθήκες φωτός, έχει έλεγχο του ποσού του φωτός που φτάνει στο μάτι και μπορεί να δει ακόμα και στο απόλυτο σκοτάδι» προσθέτει. Η σχιστή κόρη του ματιού που απαντάται σε πολλά νυκτόβια ζώα, συμπεριλαμβανομένης της οικόσιτης γάτας, ενδεχομένως να επιτρέπει τον αποτελεσματικότερο έλεγχο της ποσότητας του φωτός που φτάνει στον αμφιβληστροειδή χιτώνα. «Το μάτι της γάτας έχει την ικανότητα να μεταβάλει την ένταση με την οποία το φως πέφτει πάνω στον αμφιβληστροειδή κατά 135 φορές, σε σύγκριση με 10 φορές που μπορεί ένα ανθρώπινο μάτι με στρογγυλή κόρη» λέει ο δρ Γκόλντσταϊν. «Το μάτι της γάτας έχει μεγάλο κερατοειδή χιτώνα, αφήνοντας περισσότερο φως μέσα στο μάτι, και σχιστή κόρη που μπορεί να διασταλεί περισσότερο από μία στρογγυλή, επιτρέποντας έτσι σε ακόμα περισσότερο φως να εισέλθει σε συνθήκες σκότους».

Οι γάτες όμως έχουν και άλλα οπτικά πλεονεκτήματα. Ενα τρίτο βλέφαρο μεταξύ των κανονικών βλεφάρων και του κερατοειδούς χιτώνα, προστατεύει τον βολβό του ματιού και επίσης διαθέτει ένα αδένα στη βάση του που παράγει επιπλέον δάκρυα. Η θέση των ματιών στο μπροστινό μέρος του κεφαλιού, προσφέρει μια μεγάλου εύρους διοφθαλμική όραση και ένα βάθος πεδίου, που τις βοηθά να πιάσουν το θήραμα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή