Πειραματικά εμβόλια κατά του ιού Εμπολα

Πειραματικά εμβόλια κατά του ιού Εμπολα

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο κλινικές μελέτες πειραματικών εμβολίων, τα οποία αναμένεται να προσδίδουν προστασία έναντι του ιού του αιμορραγικού πυρετού Εμπολα, ξεκινήσαν χθες σε εκατοντάδες εθελοντές σε Βρετανία, Γαλλία και Σενεγάλη.

Το μεσαίο στάδιο ή φάση ΙΙ των κλινικών αυτών μελετών έχει σχεδιαστεί κατά τρόπο ώστε να δοκιμασθεί κυρίως η ασφάλεια της δραστικής ουσίας και ταυτόχρονα να αξιολογηθεί κατά πόσο τα εμβόλια προκαλούν την επιθυμητή αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος έναντι του φονικού ιού.

Η ανάπτυξη των εμβολίων επιταχύνθηκε εξαιτίας της επιδημίας του αιμορραγικού Εμπολα που σημειώθηκε στη Δυτική Αφρική και είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 11.200 ανθρώπων σε Γουινέα, Σιέρα Λεόνε και Λιβερία. Οπως αναφέρει ο Εγκερουάν Ιμουκέντε, που συντονίζει την κλινική μελέτη στη Σενεγάλη, «οι επιδημικές εστίες εξαπλώνονται με την ταχύτητα της πυρκαγιάς και έτσι τα εμβόλια θα πρέπει να μπορούν να αναχαιτίσουν την επιδημία».

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, τουλάχιστον τριάντα κρούσματα Εμπολα καταγράφηκαν στη Δυτική Αφρική την εβδομάδα μέχρι την 5η Ιουλίου. Ωστόσο, αν και ο αριθμός των κρουσμάτων της επιδημικής νόσου περιορίστηκε σημαντικά τους τελευταίους μήνες, οι ερευνητές εντόπισαν κάποιες νέες επιδημικές εστίες στη Λιβερία, γεγονός που καταδεικνύει την επείγουσα ανάγκη παρασκευής αποτελεσματικού εμβολίου.

600 υγιείς εθελοντές

Στην κλινική μελέτη για το εμβόλιο της Bavarian Nordic και της Johnson & Johnson θα συμμετάσχουν 600 υγιείς εθελοντές από Βρετανία και Γαλλία, ενώ στην επόμενη φάση της κλινικής δοκιμής, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Αφρική, θα συμμετάσχουν 1.200 εθελοντές.

Η δεύτερη κλινική μελέτη, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί στη Σενεγάλη, χρησιμοποιεί δύο προϋπάρχοντα εμβόλια τα οποία αρχικά δοκιμάστηκαν σε εθελοντές στο Ινστιτούτο Τζένερ του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Τα δύο εμβόλια αναπτύχθηκαν με τη συνεργασία της φαρμακοβιομηχανίας GlaxoSmithKline. Ειδικότερα, το πρώτο εμβόλιο βασίζεται σε έναν αδενοϊό πιθήκου και είναι αυτό που παράγει και την πρωταρχική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος, ενώ το δεύτερο στοχεύει στην ενίσχυση αυτής της αρχικής αντίδρασης.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι κάθε εμβόλιο βασίζεται σε γενετικά τροποποιημένους ιούς, έτσι ώστε να είναι ακίνδυνοι. Αυτοί διαθέτουν μόνο μέρος του ιού του Εμπολα, που προκαλεί την ανοσοποιητική αντίδραση.

Οι ερευνητές, πάντως, τονίσαν ότι κανένα από τα εμβόλια δεν εμπεριέχει ζωντανό στέλεχος του φονικού ιού.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή