Αιματολογικό τεστ μετράει το πόσο γρήγορα γερνάμε

Αιματολογικό τεστ μετράει το πόσο γρήγορα γερνάμε

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πρώτο αιματολογικό γενετικό τεστ που μπορεί να υπολογίσει την ταχύτητα γήρανσης του σώματος -και κατ’ επέκταση τον κίνδυνο πρόωρης εκδήλωσης γεροντικής άνοιας και Αλτσχάιμερ- ανέπτυξε μια πολυεθνική ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής τον καθηγητή Ιατρικής του King’s College, Τζέιμς Τίμονς. Οι ερευνητές πραγματοποίησαν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Genome Biology. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το τεστ θα μπορούσε να αξιοποιηθεί και για άλλες παθήσεις που συνδέονται με το γήρας.

Η ομάδα των μελετητών ανέλυσε τον βαθμό ενεργητικότητας ορισμένων γονιδίων τόσο στο αίμα όσο και στον εγκέφαλο δύο ηλικιακών ομάδων: των 65χρονων και των 25χρονων. Το τεστ που δημιούργησαν οι επιστήμονες μετράει τη ζωτικότητα των επιλεγμένων γονιδίων-κλειδιών για την εκτίμηση της διαφοράς μεταξύ χρονολογικής και βιολογικής ηλικίας. Η βιολογική ηλικία μπορεί να διαφέρει από την πραγματική ηλικία ενός ατόμου. Οσο πιο δραστήρια είναι τα 150 γονίδια-κλειδιά στα άτομα της τρίτης ηλικίας τόσο περισσότερο μειώνονται οι πιθανότητες εκδήλωσης άνοιας. «Οι περισσότεροι άνθρωποι αποδέχονται ότι όλοι οι 60χρονοι δεν είναι ίδιοι, αλλά ώς τώρα δεν υπήρχε ένα αξιόπιστο τεστ για να αποκαλύψει τη βιολογική ηλικία σε αντιδιαστολή με τη χρονολογική», είπε ο Τίμονς. «Η ανακάλυψη μας παρέχει την πρώτη αξιόπιστη μοριακή “υπογραφή” της βιολογικής ηλικίας στους ανθρώπους και θα πρέπει να αξιοποιηθεί στον τρόπο που λαμβάνονται οι ιατρικές αποφάσεις», πρόσθεσε. Το νέο αιματολογικό τεστ είναι σε θέση να διακρίνει σε πρώιμο στάδιο τον κίνδυνο νευροεκφυλιστικών παθήσεων λόγω προχωρημένης βιολογικής ηλικίας του εγκεφάλου, παρά την απουσία σχετικών συμπτωμάτων. Η έγκαιρη διάγνωση του Αλτσχάιμερ μπορεί να συμβάλει στην πιο αποτελεσματική επιβράδυνση των επιπτώσεών της. Σύμφωνα με τον Τίμονς, η «ψαλίδα» μεταξύ βιολογικής και χρονολογικής ηλικίας γίνεται ορατή μετά την ηλικία των 40 ετών.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι το τεστ θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για την εκτίμηση της «νεανικότητας» των οργάνων δωρητών που προορίζονται για μεταμόσχευση. Οσο πιο βιολογικά γερασμένο είναι ένα όργανο τόσο αυξάνεται η πιθανότητα να απορριφθεί από τον οργανισμό του ασθενούς που δέχεται τη μεταμόσχευση. Συνήθως τα όργανα από δωρητές άνω των 70 δεν αξιοποιούνται. Χάρη στο νέο τεστ, όμως, είναι δυνατός πλέον ο αξιόπιστος υπολογισμός της βιολογικής ηλικίας του οργάνου που μπορεί να είναι στην πραγματικότητα μικρότερη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή