Η υπνική άπνοια μειώνει τις σχολικές επιδόσεις

Η υπνική άπνοια μειώνει τις σχολικές επιδόσεις

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΤΑΓΚΟ. Τo ροχάλισμα, η υπνική άπνοια και άλλα αναπνευστικά προβλήματα στη διάρκεια του ύπνου επιδρούν αρνητικά στις σχολικές επιδόσεις των παιδιών, σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα. Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα συγκεκριμένα παιδιά παίρνουν συνήθως χαμηλότερους βαθμούς στο σχολείο σε σχέση με τους συμμαθητές τους που δεν ροχαλίζουν και δεν αντιμετωπίζουν παρεμφερή αναπνευστικά προβλήματα τα βράδια.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Οτάγκο στη Νέα Ζηλανδία, με επικεφαλής την Μπάρμπαρα Γκάλαντ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό παιδιατρικής Pediatrics, αξιολόγησαν στοιχεία από 16 έρευνες σε 12 χώρες. Κάθε έρευνα αφορούσε κατά μέσον όρο 550 παιδιά ηλικίας πέντε έως 17 ετών. Η νέα μελέτη συσχέτισε τυχόν αναπνευστικά προβλήματα στον ύπνο με τη βαθμολογία των μαθητών.

Συνολικά, οι βαθμοί των παιδιών που ροχάλιζαν ή είχαν υπνική άπνοια ήταν 12% χαμηλότεροι σε σχέση με τους βαθμούς των συνομηλίκων τους χωρίς αναπνευστικά προβλήματα. Στα γλωσσικά μαθήματα η βαθμολογική υστέρηση άγγιζε το 12,3%, στα μαθηματικά το 13,1% και στα άλλα επιστημονικά μαθήματα το 11,6%. Η Γκάλαντ επεσήμανε πως πιθανώς οι γονείς θα έπρεπε να συμβουλευτούν γιατρό για τα νυχτερινά αναπνευστικά προβλήματα του παιδιού τους, καθώς το πρόβλημα ίσως θα μπορούσε να επιλυθεί με κάποια απλή χειρουργική επέμβαση.

Καπνίζουν χασίς με ηλεκτρονικό τσιγάρο

Την ίδια στιγμή ένας στους πέντε μαθητές Γυμνασίου στις ΗΠΑ, που δήλωσαν ότι χρησιμοποιούν ηλεκτρονικό τσιγάρο, ενίοτε καπνίζει με την ίδια συσκευή ινδική κάνναβη. Και αυτή η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Pediatrics και αποτελεί το πρώτο στοιχείο πως οι έφηβοι καπνίζουν χασίς με ηλεκτρονικό τσιγάρο. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή