Το Πλανητάριο γιορτάζει τα 25χρονα του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble

Το Πλανητάριο γιορτάζει τα 25χρονα του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα 25α γενέθλια του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble γιορτάζει το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου, με προβολή της επετειακής παράστασης «Το Σύμπαν του Hubble», τη Δευτέρα, στις 6.30 μ.μ. και 7.30 μ.μ. Επιπλέον, οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να φωτογραφηθούν μέσα στα πλάνα της παράστασης από το εργαστήριο τεχνολογίας UTech Lab του Ιδρύματος.

Το Hubble, ένα από τα σπουδαιότερα τροχιακά αστεροσκοπεία, τέθηκε σε τροχιά στις 24 Απριλίου 1990 από το διαστημικό λεωφορείο Discovery. Καρπός συνεργασίας της NASA και του ESA, κατασκευάστηκε στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος των τεσσάρων Μεγάλων Τροχιακών Αστεροσκοπείων της NASA, ενώ πήρε το όνομά του από τον αστρονόμο Εντγουιντ Χαμπλ, που τεκμηρίωσε πρώτος την παρατήρηση ότι το Σύμπαν διαστέλλεται. Η πρώτη φωτογραφία που τραβήχτηκε μέσα από τον φακό του προηγμένου τηλεσκοπίου δόθηκε στη δημοσιότητα στις 20 Μαΐου 1990 και απεικόνιζε αστερισμούς του Milky Way. Στα χρόνια που ακολούθησαν, το Hubble αποτύπωσε μοναδικές εικόνες αστρογένεσης και αστρικών θανάτων, αποκαλύπτοντας για πρώτη φορά πλήθος απομακρυσμένων γαλαξιών, και εξακολουθεί να χαρτογραφεί το Διάστημα και να συλλέγει πολύτιμα δεδομένα έως τις μέρες μας. Η παράσταση συνοψίζει με εύληπτο τρόπο τις πιο σημαντικές γνώσεις που έχει αποκομίσει η επιστημονική κοινότητα με τη βοήθεια του Hubble, ταξιδεύοντας το κοινό από το ηλιακό μας σύστημα μέχρι τα πέρατα του Σύμπαντος.

Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας, τα οποία θα διανέμονται στο ταμείο του Πλανηταρίου από τις 6 μ.μ. της ίδιας ημέρας. Η ψηφιακή παράσταση «Το Σύμπαν του Hubble» θα ενταχθεί στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα προβολών του Πλανηταρίου στις 5 Οκτωβρίου.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή