Συμπόσιο Κοσμολογίας με επτά σοφούς

Συμπόσιο Κοσμολογίας με επτά σοφούς

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από πού ερχόμαστε; Πώς άρχισε το σύμπαν; Ποιο είναι το μέλλον του κόσμου; Είναι ερωτήσεις που τις κάνουμε όλοι σε κάποια φάση της ζωής μας, είτε κοιτώντας ψηλά τα άστρα και τον ουρανό είτε μελετώντας κάποια επιστήμη. Επτά σοφοί της κοσμολογίας –μεταξύ αυτών τρεις κάτοχοι Νομπέλ– θα απαντήσουν στα ερωτήματά μας, σε ένα συμπόσιο που θα οργανωθεί στην Αθήνα αρχές Οκτωβρίου κατά τα πρότυπα του συμποσίου των 7 Σοφών της αρχαιότητας. Ενα συμπόσιο, που όπως εξήγησε μιλώντας στην «Κ» ο ακαδημαϊκός και πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του Συμποσίου, Σταμάτης Κριμιζής, υπάρχει φιλοδοξία να επαναλαμβάνεται ανά τετραετία με διαφορετικό θέμα.

Ειδικότερα, πρόκειται για ένα συμπόσιο που δεν έχει ξαναγίνει –και πιθανότατα δεν θα ξαναγίνει– με ομιλητές τρεις κατόχους του βραβείου Νομπέλ και άλλους κορυφαίους πρωταγωνιστές της αστροφυσικής και ειδικότερα της κοσμολογίας. Συγκεκριμένα, οι ομιλητές είναι ο James Cronin (βραβείο Νομπέλ Φυσικής 1980, ομότιμος καθηγητής Αστρονομίας και Αστροφυσικής Πανεπιστημίου του Σικάγου), ο Γεώργιος Ευσταθίου (καθηγητής Αστροφυσικής και διευθυντής του Ινστιτούτου Κοσμολογίας Πανεπιστημίου Κέμπριτζ, εταίρος της Βασιλικής Ακαδημίας), ο David Gross (βραβείο Nομπέλ 2004 Φυσικής, καθηγητής Θεωρητικής Φυσικής και διευθυντής Ινστιτούτου Θεωρητικής Φυσικής Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας), ο Eugene Parker (ομότιμος καθηγητής Φυσικής, Αστρονομίας και Αστροφυσικής Πανεπιστημίου του Σικάγου και Ινστιτούτου Enrico Ferni), ο George Smoot (βραβείο Nομπέλ Φυσικής 2006, καθηγητής Φυσικής Πανεπιστημίου Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνιας), ο Alexei Starobinsky (κάτοχος βραβείου Kavli Αστροφυσικής 2014, κοσμολόγος αστροφυσικός, Ινστιτούτο Laundau Θεωρητικής Φυσικής, Ρωσική Ακαδημία Επιστημών) και ο Gabriele Veneziano (θεωρητικός φυσικός, καθηγητής, Εδρα Στοιχειωδών Σωματιδίων, Βαρύτητας και Κοσμολογίας, College de France).

Το 1ο Συμπόσιο των 7 Σοφών οργανώθηκε το 2007, με θέμα την καρδιοχειρουργική. Το Συμπόσιο θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και θα υπάρξει διαδικτυακή αναμετάδοσή του. Θα ξεκινήσει με επιστημονική ημερίδα το πρωί και το απόγευμα οι 7 σοφοί στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Megaron Plus θα βραβευτούν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο (στις 7 μ.μ.) και θα ακολουθήσει ανοικτή συζήτηση για τον ρόλο της κοσμολογίας στην πορεία της ανθρωπότητας. Η είσοδος είναι δωρεάν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή