Ανθρώπινα σπερματοζωάρια στο εργαστήριο;

Ανθρώπινα σπερματοζωάρια στο εργαστήριο;

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανθρώπινο σπέρμα στο εργαστήριο δημιουργήσαν, για πρώτη φορά, ερευνητές του Εθνικού Γαλλικού Ινστιτούτου Ερευνας στη Λυών. ΄Η μήπως τα πράγματα δεν είναι έτσι; Οι επιστήμονες που συμμετείχαν στην έρευνα υποστηρίζουν ότι ανέπτυξαν αδιαφοροποίητα κύτταρα, τα οποία είχαν αφαιρέσει από τους γεννητικούς αδένες στείρων ανδρών, τονίζοντας ότι το επιστημονικό επίτευγμα θα βοηθήσει νεαρά αγόρια τα οποία έχουν καταστεί στείρα εξαιτίας αντικαρκινικών θεραπειών, όπως, εξάλλου, και ενήλικους άνδρες που δεν δημιουργεί ο οργανισμός τους σπερματοζωάρια. Τα ανδρικά γεννητικά κύτταρα δημιουργήθηκαν σε βιοαντιδραστήρα και είναι όμοια με αυτά που παράγονται φυσιολογικά. Ο Φιλίπ Ντουράντ, επιστημονικός διευθυντής της νέας εταιρείας Kallistem και συντονιστής της επιστημονικής ομάδας, επισημαίνει ότι η σπερματογένεση ολοκληρώθηκε in vitro (σε εργαστηριακό δισκάριο) και ότι δημιουργήθηκαν σπερματοζωάρια ποντικού, πιθήκου και ανθρώπου, κάτι που δεν είχε συμβεί ποτέ στο παρελθόν. Επί του παρόντος, υπογράμμισε ο δρ Ντουράντ, δεν είναι δυνατό να υπεισέλθουμε σε λεπτομέρειες της εργασίας μας καθώς εκκρεμεί η δημοσίευσή της.

Πολλοί επιστήμονες, ωστόσο, εκφράζουν αμφιβολίες για το εγχείρημα υποστηρίζοντας ότι προτού δημοσιευθεί η έρευνα είναι αδύνατη η αξιολόγησή της. «Η δημιουργία σπερματοζωαρίων είναι ένας ισχυρισμός που θα πρέπει πρωτίστως να δούμε αν ευσταθεί, κάτι για το οποίο έχω πολλές αμφιβολίες», επισημαίνει ο Αλαν Πέισι, καθηγητής Ανδρολογίας του Πανεπιστημίου του Σέφιλντ. «Εφόσον πρόκειται η εργασία να δημοσιευθεί, γιατί βιάστηκαν να γνωστοποιήσουν κάποια μόνο στοιχεία;», διερωτάται ο δρ Πέισι και προσθέτει: «Η φωτογραφία του σπέρματος που δημοσίευσαν δεν είναι πειστική. Δεν μοιάζει με σπερματοζωάριο αλλά με ένα επίμηκες κύτταρο. Απλώς πρέπει να μας δείξουν τα στοιχεία που διαθέτουν».

Παρόμοιους ισχυρισμούς είχαν προβάλει ερευνητές του Πανεπιστημίου του Νιούκασλ το 2009, αλλά αργότερα απέσυραν τη σχετική δημοσίευση και ποτέ δεν κατάφεραν να αποδείξουν όσα έλεγαν. Αντιθέτως, το 2011 Ιάπωνες απέδειξαν ότι μπορεί να αναπτυχθούν οι γαμέτες ποντικών σε σπερματοζωάρια αλλά κανείς δεν κατάφερε να κάνει το ίδιο με ανθρώπινα γεννητικά κύτταρα. Η σπερματογένεση ολοκληρώνεται σε 30 ημέρες στα ποντίκια αλλά σε 72 ημέρες στον άνδρα, γεγονός που κάνει απείρως πολυπλοκότερη τη διαδικασία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή