Βόλτα στις διαστημικές ανακαλύψεις

Βόλτα στις διαστημικές ανακαλύψεις

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Και ενώ  ύστερα από την πρόσφατη έκτακτη συνέντευξη Τύπου της NASA ο Αρης μονοπωλεί το ενδιαφέρον επιστημόνων και κοινού, το Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου μάς προσκαλεί σε μία ολοκληρωμένη περιήγηση του ηλιακού μας συστήματος, από τον μικροσκοπικό και «σημαδεμένο» από κρατήρες Ερμή έως τον παγωμένο πλανήτη-νάνο Πλούτωνα. Η νέα παραγωγή του Πλανηταρίου τιτλοφορείται «Παράξενοι κόσμοι στο ηλιακό σύστημα» και «εκτυλίσσεται» εξ ολοκλήρου στο απόκοσμο περιβάλλον των πλανητών, που περιστρέφονται γύρω από τον Ηλιο, και τους δορυφόρους τους όπως η γεμάτη ηφαίστεια Ιώ, ο Τιτάνας με τις θάλασσες μεθανίου και η Ευρώπη, η οποία κρύβει έναν υπόγειο ωκεανό κάτω από την παγωμένη επιφάνειά της.

Οι τελευταίες ανακαλύψεις, που έγιναν με τη βοήθεια των σύγχρονων διαστημοσυσκευών και τροχιακών τηλεσκοπίων, αλλά και οι βασικές πληροφορίες για την «ταυτότητα» του κάθε πλανήτη, γίνονται «κτήμα» των μικρών και μεγάλων θεατών με τον πλέον ψυχαγωγικό και βιωματικό τρόπο, καθώς εντυπωσιακές λήψεις από το Διάστημα προβάλλονται στη θόλο με τη βοήθεια σύγχρονων προβολικών συστημάτων. Οπως, άλλωστε, κατέστη προφανές την εβδομάδα που πέρασε, οι γνώσεις μας για το ηλιακό σύστημα εμπλουτίζονται διαρκώς: Αν στον γειτονικό Αρη υπάρχει νερό σε υγρή μορφή, ποιος ξέρει τι εκπλήξεις επιφυλάσσουν οι υπόλοιποι, πιο μακρινοί πλανήτες στους εξερευνητές του μέλλοντος;

Η πρεμιέρα της ψηφιακής παράστασης θα πραγματοποιηθεί μεθαύριο, Δευτέρα, με ταυτόχρονη διερμηνεία στην ελληνική νοηματική γλώσσα και, όπως πάντα, η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο διευθυντής του Ψηφιακού Πλανηταρίου, Μάνος Κιτσώνας, αναλαμβάνει να καθοδηγήσει τους επισκέπτες σε ένα «ζωντανό» αστρικό ταξίδι με όχημα τον προηγμένο προσομοιωτή του Ιδρύματος. Τα δελτία εισόδου για τις δύο προγραμματισμένες προβολές (στις 6.30 και 7.30 μ.μ.) θα διανέμονται από τις 6 μ.μ. της ίδιας ημέρας στο ταμείο του Πλανηταρίου. Από τις 7 Οκτωβρίου η παραγωγή θα ενταχθεί στο τρέχον εβδομαδιαίο πρόγραμμα προβολών, που περιλαμβάνει εξίσου ενδιαφέρουσες παρατάσεις για τους λάτρεις της αστρονομίας (και όχι μόνο), όπως «Το σύμπαν του Hubble», «Κρυμμένο σύμπαν» και «Ο αγγελιοφόρος του σύμπαντος» (περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα www.eef.edu.gr).

Ακόμα, την Παρασκευή 9 και το Σάββατο 10 Οκτωβρίου το Ιδρυμα Ευγενίδου διοργανώνει ένα διήμερο δράσεων για το Διεθνές Ετος Φωτός σε συνεργασία με το Εργαστήριο Φωτονικών Επικοινωνιών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εκπαιδευτικά εργαστήρια για παιδιά, διαδραστικά παιχνίδια για όλες τις ηλικίες, επιστημονικές παρουσιάσεις, ξεναγήσεις στα «άδυτα» του Πλανηταρίου, καθώς και ομιλίες από διακεκριμένους προσκεκλημένους. Ανάμεσά τους, ο Dr. Alan Huang, ιδρυτής της εταιρείας Terabit, πρώην ερευνητής στα εργαστήρια Bell Labs και εμπνευστής της έννοιας του «ΜetaRouter», ο Dr. Joe Niemela, διευθυντής της Ομάδας Εφαρμοσμένης Φυσικής του Διεθνούς Κέντρου Θεωρητικής Φυσικής και Παγκόσμιος Συντονιστής της UNESCO για το Διεθνές Ετος Φωτός 2015, ο Bart van Caenegem, αξιωματούχος της Μονάδας Φωτονικών Τεχνολογιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και ο καθ. Ηρακλής Αβραμόπουλος, διευθυντής του Εργαστηρίου Φωτονικών Επικοινωνιών του ΕΜΠ.

Η παράσταση «Παράξενοι κόσμοι στο ηλιακό σύστημα» προτείνεται για παιδιά ηλικίας από 9 ετών και για μεγάλους. Οι χώροι του Ιδρύματος Ευγενίδου είναι προσβάσιμοι σε ανθρώπους με κινητική αναπηρία, ενώ οι σκύλοι – συνοδοί τυφλών είναι ευπρόσδεκτοι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή