Δύο κορυφαίοι μιλούν για τον Αρη και το Διάστημα

Δύο κορυφαίοι μιλούν για τον Αρη και το Διάστημα

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οταν η επιστημονική ομάδα της NASA ανακοίνωνε ότι βρέθηκε νερό στον Αρη, στον πλανήτη Γη αναθερμάνθηκαν σενάρια που θέλουν τη μοναξιά μας στο Σύμπαν να έχει «κάποτε» ημερομηνία λήξης.

Μιλά στην «Κ» ο κορυφαίος αστροφυσικός Μισέλ Μαγιόρ που μας… προσγειώνει με δέος για τις αποστάσεις και τα έτη φωτός και ο Σκοτ Μέρκι, υπεύθυνος του ηλεκτρονικού κατασκόπου που εντόπισε το νερό στον Αρη.

Είμαστε μόνοι; Υπάρχουν άλλοι πλανήτες σαν τον δικό μας; Υπάρχει ζωή αλλού στο Σύμπαν; Σε αυτά και πολλά ακόμα ερωτήματα επιχειρούν να απαντήσουν οι επιστήμονες μέσα από την αναζήτηση μιας «άλλης Γης». Μετά δεκάδες βραβεία και τιμητικές διακρίσεις, αλλά και το όνομά του να βρίσκεται συχνά ανάμεσα στους πιθανούς για βράβευση με το Νομπέλ Φυσικής, ο Δρ Μαγιόρ, οκτώ χρόνια μετά τη συνταξιοδότησή του, συνεχίζει την έρευνα στο Αστεροσκοπείο της Γενεύης. Εκεί τον συνάντησε η «Κ» συζητώντας για την ιστορία και το μέλλον της αναζήτησης εξωπλανητών.

Από την πλευρά του, ο Σκοτ Μέρκι, μιλά για την επιχείρηση του CRISM (Compact Reconnaissance Imaging Spectrometer for Mars), του οργάνου που βρίσκεται πάνω στο διαστημόπλοιο MRO και σε τροχιά γύρω από τον Αρη από το 2006. Το CRISM και η ομάδα που ελέγχει το επιστημονικό όργανο, το οποίο ζυγίζει μόλις 33 κιλά, είναι οι αφανείς ήρωες πίσω από την ιστορική ανακάλυψη ύδατος στον «κόκκινο πλανήτη».

Μισέλ Μαγιόρ: Κυνηγούμε εξωπλανήτες ψάχνοντας την «άλλη Γη»

Σκοτ Μέρκι: Το CRISM βρήκε το νερό στον Αρη

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή