Μεταμοσχεύσεις βλαστοκυττάρων σε έμβρυα

Μεταμοσχεύσεις βλαστοκυττάρων σε έμβρυα

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πρώτη έγχυση εμβρυϊκών βλαστοκυττάρων σε κυοφορούμενο έμβρυο θα πραγματοποιηθεί στους επόμενους μήνες. Σύμφωνα με τις προσδοκίες των ειδικών, τα βλαστοκύτταρα θα διαφοροποιηθούν κατά τρόπο ώστε να μετριάσουν τα συμπτώματα της ατελούς οστεογένεσης, η οποία σήμερα είναι ανίατη. Ειδικότερα, η πειραματική εφαρμογή της μεθόδου θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο και αποτελεί προϊόν συνεργασίας του Ινστιτούτου Καρολίνσκα της Σουηδίας και του βρετανικού Νοσοκομείου Γκρέιτ Ορμοντ Στριτ. Τα εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα θα προέρχονται από αμβλώσεις.

Η νόσος της ατελούς οστεογένεσης (osteogenesis imperfecta) εμφανίζεται σε μία ανά 25 χιλ. γεννήσεις. Μπορεί να αποβεί μοιραία, καθώς τα νεογνά γεννιούνται με πολλαπλά κατάγματα. Ακόμα, όμως, και για όσα επιβιώσουν, η ζωή γίνεται μαρτύριο καθώς μπορεί να υφίστανται ακόμα και 15 κατάγματα ετησίως, ενώ έχουν δόντια τα οποία σπάνε και τρίβονται και προβλήματα στην ανάπτυξη.

Η ατελής οστεογένεση προκαλείται συνήθως από λάθη στο γενετικό υλικό του αναπτυσσόμενου εμβρύου, σφάλματα τα οποία καταλήγουν είτε στην πλήρη απουσία κολλαγόνου ή στην κακή του ποιότητα. Το κολλαγόνο είναι αυτό που δίνει στα οστά τη δομή τους. Οι ερευνητές ελπίζουν ότι τα μεταμοσχευμένα βλαστοκύτταρα θα δώσουν τις ορθές οδηγίες για τη δημιουργία και την ανάπτυξη των οστών.

Η καθηγήτρια Λιν Τσίτι, του Νοσοκομείου Γκρέιτ Ορμοντ Στριτ, θα πραγματοποιήσει τις γενετικές εξετάσεις αναζητώντας τα σφάλματα που πυροδοτούν την εμφάνιση της νόσου. Οπως δήλωσε στο ειδησεογραφικό δίκτυο BBC, η ατελής οστεογένεση είναι μια πολύ σοβαρή ασθένεια. Πρωταρχικός στόχος των επιστημόνων είναι να διαπιστώσουν κατά πόσο η βλαστοκυτταρική θεραπεία κατά την ενδομήτριο ζωή θα βελτιώσει την κατάσταση μειώνοντας τον αριθμό των καταγμάτων. Στα έμβρυα που πάσχουν από την ασθένεια πρόκειται να εγχυθούν βλαστοκύτταρα ενός τύπου, που αναπτύσσονται δίνοντας τα κύτταρα που απαρτίζουν τα υγιή οστά, τους χόνδρους και τους μυς. Σύμφωνα με το πρωτόκολλο που έχουν εκπονήσει οι ερευνητές, οι εγχύσεις των βλαστοκυττάρων θα γίνουν σε δεκαπέντε έμβρυα που βρίσκονται στη μήτρα και στα νεογνά αφού γεννηθούν. Επίσης, άλλα δεκαπέντε νεογνά θα υποβληθούν στην πειραματική θεραπεία μετά τη γέννησή τους. Στη συνέχεια οι επιστήμονες θα συγκρίνουν τον αριθμό των καταγμάτων με ασθενείς που δεν θα υποβληθούν στη θεραπεία.

Η δρ Σεσίλια Γκότερστρομ, του Ινστιτούτου Καρολίνσκα, υπογραμμίζει ότι ακόμα και μια μικρή μείωση των καταγμάτων που υφίστανται οι ασθενείς θα έχει τεράστια σημασία. Οι εγχύσεις βλαστοκυττάρων θα γίνουν από την 20ή έως την 34η εβδομάδα της κύησης. Οι μεταμοσχεύσεις βλαστοκυττάρων φαίνεται ότι βελτιώνουν τα συμπτώματα στα παιδιά που πάσχουν από τη νόσο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή