Μεταξύ Απριλίου-Οκτωβρίου σημειώνονται οι ισχυρότεροι σεισμοί

Μεταξύ Απριλίου-Οκτωβρίου σημειώνονται οι ισχυρότεροι σεισμοί

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ισχυρότεροι σεισμοί –όπως εξάλλου και αυτοί που έχουν το μεγαλύτερο εστιακό βάθος– συμβαίνουν, σύμφωνα με τους επιστήμονες, σε μία συγκεκριμένη περίοδο του έτους, μεταξύ Απριλίου-Οκτωβρίου. Η αιτιολογία του φαινομένου, επί του παρόντος, παραμένει άγνωστη. Ειδικότερα, Αμερικανοί ερευνητές του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Καλιφόρνιας (Caltech) και του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας Σκριπς, σε έρευνά τους, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Geophysical Research Letters», αναφέρουν ότι μελέτησαν το σύνολο των σεισμικών δονήσεων που καταγράφηκαν από το 1900 μέχρι σήμερα. Μεταξύ των δονήσεων που μελετήθηκαν, περιλαμβάνονται 60 ισχυρές σεισμικές δονήσεις, με ένταση άνω των 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και μεγάλο εστιακό βάθος, το οποίο ωστόσο δεν υπερέβαινε τα 500 χιλιόμετρα από την επιφάνεια. Οπως διαπιστώθηκε, 42 σεισμικές δονήσεις συνέβησαν κατά την περίοδο Απριλίου-Οκτωβρίου. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει, όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, ότι δεν καταγράφεται ανάλογο εποχικό πρότυπο στις πιο ασθενείς σεισμικές δονήσεις ή αυτές που έχουν μικρότερο εστιακό βάθος.

Μια πιθανή αιτία γι’ αυτή την εποχικότητα του φαινομένου είναι οι δυνάμεις που δέχεται ο πλανήτης από τη βαρυτική έλξη του Ηλιου ή εξαιτίας της περιστροφής γύρω από τον άξονά του. Πρόκειται για δυνάμεις, επισημαίνουν οι ειδικοί, οι οποίες ενδέχεται να αυξομειώνονται ανάλογα με την εποχή του έτους. Ομως αυτές οι δυνάμεις είναι ασθενείς συγκριτικά με τη βαρυτική επίδραση της Σελήνης πάνω στον πλανήτη μας.

Ταυτοχρόνως, σε βάθη που κυμαίνονται από 500 έως 700 χιλιόμετρα από την επιφάνεια της Γης, οι θερμοκρασίες και οι πιέσεις είναι τόσο ισχυρές που τα πετρώματα θα έπρεπε να είναι σε σχεδόν ρευστή κατάσταση. Κάτι τέτοιο καθιστά απίθανη τη δημιουργία αιφνίδιων ρηγμάτων και την πρόκληση σεισμικών δονήσεων. Δεν είναι, πάντως, η πρώτη φορά που ακούγεται η θεωρία της εποχικότητας των σεισμών. Αντιθέτως είχε προταθεί για πρώτη φορά στη δεκαετία του 1930. Τις επόμενες δεκαετίες όμως, νέα στοιχεία και στατιστικά δεδομένα που είδαν το φως, όχι μόνο δεν επαλήθευσαν αλλά αναίρεσαν τον ισχυρισμό αυτό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή